Így védd magad a nátha ellen!

Mi mindent kell még benyelni ősszel...?

Még most készüljünk fel: hamarosan beköszöntenek a hűvös reggelek, a hideg esték. Immunrendszerünknek szüksége van egy kis felturbózásra, hogy bírja a strapát.

2011.09.08 10:30ma.hu

Ahelyett, hogy rettegve várnánk, mikor csap le ránk az őszi megfázás, tegyük meg időben a szükséges óvintézkedéseket! Nem kell ehhez más, mint néhány jóízű gyümölcs, zöldség!

Fogyasszunk például gyakran fekete áfonyát. Nagy az esélye, hogy elkerül minket az influenzavírus! Antioxidánsban gazdag és harcol a gyulladásokkal szemben.

Együnk gombát: szelént és antioxidánsokat tartalmaz, megelőzve ezzel a náthát. B-vitaminjai - így a niacin és riboflavin - biztosítják az egészséges immunrendszert. Antibakteriális hatású és tanulmányok szerint a tumorok kialakulásával szemben is véd.

Az acai bogyó hatásáról is ódákat zengenek. Sötét színe már jelzi, hogy tele van antioxidánssal, mely lassítja az öregedést és harcol a betegségek ellen. Minden formában kiváló, magában, smoothie-ba keverve vagy gabonával fogyasztva.

A kagylót nem mindenki szereti, de érdemes megfontolni a fogyasztását! Immunerősítő ugyanis. Cinktartalma jelentős. Ne feledjük, hogy az alacsony cink-szintet férfiaknál a terméketlenséghez kötötték, így számukra különösen előnyös a fogyasztása. A sebek gyógyításában is élen jár.

Finom és hatékony gyümölcs a görögdinnye! Frissítő, hidratáló, tele antioxidánssal és glutationnal, utóbbi glutaminsavból, ciszteinből és glicinből álló tripeptid. Fogyasszuk a dinnyét az egészséges immunrendszer megőrzéséért és a fertőzések megelőzéséért!

A káposzta is remek, ha a védelemről van szó. Immunerősítő glutationban gazdag, olcsó és könnyű egytálételt varázsolni belőle. Többféle változata van, ki-ki válogasson ízlése szerint!

Mandulával nemcsak az immunrendszerünket erősítjük, negyed csészényi adag elfogyasztása 50 százalékát biztosítja a napi E-vitamin szükségletnek. B-vitaminokban gazdag, és a stressz ellen is véd.

Együk a grépfrútot! Igen sok C-vitamint tartalmaz, amellyel, talán mondani sem kell, mennyit tesz a megfázás kialakulása ellen. Flavonoidokban gazdag. Ha nem szeretjük a grépfrútot, a narancs és a mandarin ugyanolyan jó!

A búzacsíra ugyancsak hatásos.
Rost, fehérje, és "jó" zsír van benne, mindre nagy szükségünk van. Alacsony zsírtartalmú joghurttal keverjük, amely minőségi és szervezetünkre nézve előnyös tejtermék. Egy adag elfogyasztásával naponta sokat teszünk a megfázás megelőzéséért. D-vitaminnal van tele.

Elő a fokhagymával! Lehetőleg ne akkor fogyasszuk, ha társaságba megyünk. Antioxidáns tartalma igen hatékony az immunrendszer védésében! A gyomorrák megelőzésében is hatékonynak tűnik.

A spenót tápanyagokban gazdag, folsavat is tartalmaz, mely a sejtképződésben játszik szerepet. Rostban, antioxidánsban, C-vitaminban gazdag.

Remek választás az édes burgonya és a brokkoli is. Előbbi a répához hasonlóan béta-karotinnal van tele, felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben és sok benne az A-vitamin, amely hozzájárul az öregedés lassításához. Tápanyagokban gazdag, A-, C vitamint és glutationt is tartalmaz a brokkoli.

Végül, ha kiválasztottuk a legjobbakat, amelyeket étkezéseinkhez fogyasztunk majd, öblítsük le finom teával! A zöld és a fekete tea a legmegfelelőbb az immunrendszer erősítésére. Antioxidánsaik ugyanis harcolnak a sejtrongáló szabad gyökök ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.