Ne légy a génjeid rabszolgája, nem muszáj!

Így nyerhetünk a "kövér-génekkel" szemben!

Amikor már negyed órája erőlködünk magunkra húzni a tavaly még jól mutató ruhát, könnyű azzal megbocsátani magunknak, hogy a kövérség a génjeinkben van. Csakhogy harcolhatunk ellene.

2011.11.04 14:25ma.hu

A túlsúlyosabb emberek gyakran hitegetik magukat azzal, hogy hiába is veselkednének neki a fogyókúrának vagy az edzésnek, mivel "kövér génjeik" vannak, nem fognak túl sok kilót leadni, jelentős változás nem várható.

Ám a kutatók szerint nem szabad azt hinnünk, hogy a génjeink rabszolgái vagyunk. Az aktív életmóddal igenis harcolhatunk ellenük, azok is, akiknél a kövérség öröklődik a családban.

A tanulmány középpontjában a "rossz-étel-gén" állt - a gyors, egyszerű, illetve gyorséttermi jellegű ételek fogyasztására koncentráltak. A DNS egy fajtáját hordozza a britek kétharmada is, amely nehezen leküzdhető vágyat ébreszt a cukros, zsíros ételek iránt.

Az úgynevezett FTO-gén (zsírtömeghez és elhízáshoz kapcsolódó gén) hibás változatával élők, mint ez már köztudott, 100 kalóriával többet esznek étkezésenként, mint azok az emberek, akiknél ez a gén hiányzik.

Egy hét alatt ez 2100 kalóriával többet jelent, mint amennyit egy FTO-gén nélküli ember elfogyaszt.

A cambridge-i kutatók által végzett tanulmány nem vitatja, hogy az FTO-gén köthető az elhízáshoz. Kiemelik ugyanakkor a testmozgás, az edzés jelentőségét is. Az elhízás esélye 30 százalékkal magasabb volt az FTO-génnel rendelkezőknél, azoknál azonban, akiknél megvolt a gén, de rendszeresen edzettek, az esély csak 22 százalék. Ez azt jelenti, hogy a testmozgás "elvághatja" az FTO-gén hatását - írja a PLoS Medicine.

Van, akinek egy hibás példánya van ebből a génből, ám olyan is, akinek kettő: mondani sem kell, ők közel kétszer súlyosabbak, mint az előbbiek.

Amennyiben testmozgást sem végeznek, 69 százalékkal magasabb az esélyük az elhízásra, mint azoké, akikben nincs meg az FTO-gén. Ha azonban rendszeresen mozognak, az elhízás esélye 29 százalékra csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.