Évtizedekkel később is kínozza őket

Háborúshoz hasonló lelki sebektől szenvednek a rák túlélői

Egy rákot túlélni egyáltalán nem egyszerű feladat. Úgy tűnik, olyannyira nem, hogy lélekben a túlélő akár egy évtizeddel később is szenved.

2011.10.13 16:55ma.hu

Hasonló poszt-traumás stressz miatt szenvedhetnek egy rákbetegség túlélői, mint azok, akik háborús helyzeteket éltek át. Egy évtizeddel a diagnózis, illetve a felépülés után is észlelhetők a tünetek - állapították meg amerikai kutatók.

A lelki sebek tízből négy, egykori rákos betegnél előfordulnak - ezek az emberek másként viselkednek, mint a betegség előtt. Évekkel a kezelés után még érzékelik lelki gyengeségük tüneteit, mely például zavaróan gyakori visszaugrás a múltba lélekben, szándékos gondolati elterelés és depresszió formájában jelentkezik.

A kutatók 566, egykori Hodgkin limfómás beteg vizsgálata alapján állapították meg mindezt, mely egy viszonylag gyakori rákfajta.

A Dél-Karolinai, Durhami Duke Rákkutató intézet munkatársai korábban is vizsgálták ezen pácienseket poszt-traumatikus stressz miatt, és megállapították, hogy 12-ből legalább egy páciens teljesen egyértelműen poszttraumatikus szindrómában szenved.

Egy későbbi tanulmány kimutatta, hogy ezek a tünetek valóban "folytatódhatnak". A Georgetown-i egyetem trauma-szakértője, Bonnie Green a poszttramuás szindróma tüneteit mellrákot túlélt betegeknél vizsgálta.

Véleménye szerint az egykori pácienseknél évekkel később rosszabb helyzet tapasztalható ezen a téren, mint közvetlenül a betegség után. Nemcsak akkor érzik rosszul magukat, amikor megtudják a hírt, és aztán hónapokon át küzdenek az életükért, hanem utána is.

Fokozott stresszhelyzetnek voltak kitéve, úgy tűnik, ez hosszú időn keresztül fennáll.
Tíz betegből egy számolt be arról, hogy állandóan kerüli a rák gondolatát, 20-ból egy pedig azt mondta, tartózkodik minden szituációtól és tennivalótól, amely a betegségére emlékezteti őt.

Sophia Smith tanulmányvezető szerint ebben csupán az az aggasztó, hogy az egészségügyi intézményeket is kerülni kezdhetik. Vagyis ilyen módon az orvosok nem követik állapotukat biztonsággal, és egészségük ismét veszélybe kerülhet.

Az egykori betegek fele ugyanakkor 13 évvel a rák után nem szenvednek ilyesmitől. A probléma 12 százalékuknál eltűnik, ám megmarad és rosszabbodik 37 százalékuknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.