Gyakrabban válnak szexuális erőszak áldozataivá

Fogyatékkal élő férfiakra szállnak rá az erőszakoskodók

Úgy tűnik, a fogyatékkal élő férfiaknak sokkal nagyobb az esélye arra, hogy szexuális erőszak áldozataivá váljanak, mint az egészséges nőknek!

2011.10.12 08:23ma.hu

A fogyatékkal élő fiúknak, illetve férfiaknak négyszer akkora az esélye arra, hogy szexuális zaklatásnak vagy erőszaknak essenek áldozatul - állapította meg egy új tanulmány.

A kutatók közel 22 ezer embert vetettek vizsgálat alá, 2005 óta gyűjtötték az adatokat az Egyesült Államokban. Az analízis kimutatta, hogy nagyjából 14 százaléka a fogyatékossággal élő férfiaknak szexuális erőszaknak esett áldozatul élete során, összehasonlítva az egészséges férfiakkal, akiknek csak 4 százaléka mondhatja ezt magáról.

A nők esetében a fogyatékkal élőknél 27 százalékos az arány, az egészséges nőknek azonban ehhez képest csak 12 százaléka esett áldozatul szexuális erőszaknak.

A kutatók azt is kiderítették, hogy a fogyatékossággal élő férfiak több, mint 5 százaléka az elmúlt egy évben is tapasztalt zaklatást, vagy szenvedett el erőszakot. Ez idő alatt az egészségeseknek ez csak 2 százalékával történt meg - a nőknél 6 százalék a 2 százalékhoz az arány.

A Massachusettsi egyetem medikus iskolájának és a Massachusettsi közegészségtani intézetnek közös tanulmánya az American Journal of Preventive Medicine-ben jelent meg.

"A fogyatékkal élő férfiak a jelek szerint sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve életük során annak, hogy szexuális erőszak áldozataivá váljanak
- mondta el Monika Mitra, a tanulmány vezetője. - A legfigyelemreméltóbb felfedezés, hogy a szexuális zaklatásnak-, kifejezett erőszaknak- vagy erőszak kísérletének gyakorisága mekkora az egészséges nők által tapasztaltakkal szemben. Még egy esztendőre visszatekintve is megdöbbentőek a számok."

Az erőszakoskodók között vannak idegenek, ismerősök, gondozók, de családtagok is, sőt a fogyatékkal élő ember partnere sem hiányzik a sorból.

A fogyatékkal élő fogalmába a fizikai, mentális, érzelmi korlátozottság, valamint az is beletartozik, ha az illető kommunikációhoz kapcsolódó problémákkal küzd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.