Szexuális erőszak, megalázás, leuralás

Veszélyesebb nőnek lenni, mint katonának

Háborús övezetben veszélyesebb nőnek lenni, mint katonaként a frontvonalban állni, állítja az Unisa szociológus professzora.

2009.04.01 08:58medipress.hu

"A nők és a lányok különösen kedvelt célpontjai a megalázáson, leuraláson, félelemkeltésen alapuló háborús technikáknak.” – mondta el egy pretoriai szemináriumon, mely a békefenntartók és humanitárius segítséget nyújtók által elkövetett nemi erőszakról szólt. Elmondta, hogy a fegyveres konfliktusokhoz kapcsolódó szexuális erőszak megtörténhet az áldozatok otthonában, a földeken, fogdában, katonai bázison és segélytáborokban.

"A fegyveres harcok alatt jelenik meg, a lakosság kitelepítése során és a fegyverletétel után is folytatódik.” – mondta. Elmagyarázta azt is, hogy a szexuális erőszak áldozatainak nagy többsége ugyan nő vagy kislány, de a férfiakat és fiúkat is célbe vehetik. Gyakran a békefenntartók is sárosak. "A hazájuktól távol levő katonai személyzet a helyi lakosoktól követel szexuális szolgáltatásokat.” A békefenntartók gyakran élelmiszert vagy pénzt kínálnak a szexuális együttlétért, akár hatéves kislányt is képesek megrontani.

A Mentsük meg a Gyermekeket által 2007-ben végzett kutatás felfedte, hogy 23 esetben történt erőszak a humanitárius ellátáshoz, békefenntartó tevékenységhez és biztonsági szolgálathoz kapcsolódóan Haitin, Elefántcsortparton és Szudán déli részén. A szervezet jelentése szerint a gyerekek a nemzetközi békefenntartóknál dolgozó személyzetet is egy sor szexuális szolgáltatásban részesítették. A Kongói Demokratikus Köztársaságban a Belső Felügyeleti Szolgáltatások Hivatala 72 esetet vizsgált ki a UN békefenntartói ellen szexuális zaklatás vádjával érkezett bejelentések ügyében.

A vizsgálat során 19 esetben katonákat is érintett az ügy, ebből hat ízben beigazolódott a gyanú. Mindegyik esetben 18 éven aluli gyermek sérelmére követték el a bűncselekményt. Allais elmondása szerint a békefenntartók körében gyakori az a téves elképzelés, hogy nem állíthatják elő őket bűncselekmény vádjával, mikor bevetésen vannak. „A legfőbb probléma az, hogy az ENSZ csak korlátozott mértékben tudja ellenőrizni az egyes békefenntartókat. cAz ENSZ személyzete csak kicsi részét teszi ki a misszióknak. A legtöbb békefenntartó katona, akiket az ENSZ-nek nem áll hatalmában megbüntetni, erre csak a saját nemzeti hatóságuk jogosult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.