A tészta is puffaszt újramelegítve!

Megdöbbentő dolgok, amiktől jól felpuffadunk

Sok ezer más nőhöz és férfihoz hasonlóan bárki tapasztalhat haspuffadást, amit a hormonális ingadozástól az újramelegített tésztáig sok minden okozhat.

2011.08.20 09:00medipress.hu

Hirtelen szorítani kezd az öv? Talán nem csupán az a baj, hogy túl sokat ettünk. A hormonális ingadozástól az újramelegített tésztáig sok minden okozhatja. Még az is előfordulhat, hogy egy ártatlan pohár víz tehet róla.

A puffadásnak egyébként gyakran az irritábilis bél szindróma is lehet oka, mely betegség a lakosság 15-20 százalékát érinti. Mi okozhat haspuffadást, és mit tehetünk ellene?

Újramelegített étel

Sokan csak akkor tapasztalnak puffadást, ha étteremben tésztát, rizst vagy burgonyát fogyasztanak. Luci Daniels dietetikus szerint ez azzal magyarázható, hogy ezeket általában újramelegítik, és a melegítéskor a keményítőt tartalmazó élelmiszerek molekuláris szerkezete megváltozik.

Az így kialakuló keményítőt a vékonybélben nem lehet megemészteni, és a vastagbélbe jutva az emésztésben segítő baktériumok gázokat termelnek, ettől alakul ki a puffadás. Ha valaki ezt tapasztalja, érdemes kerülnie az ilyen élelmiszereket.

Hormonális ingadozás

A puffadást gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás okozza. Sokan azt hiszik, hogy a folyadék-visszatartás miatt puffadnak a menstruáció előtt.

Leila Hanna nőgyógyász szerint azonban a haspuffadást a progeszteron hormon megemelkedett szintje okozhatja, ami ellazítja a hasi izmokat.

Rágózás

Rágózás közben több levegőt nyelünk le, ami Peter Whorwell, az irritábilis bél szindróma szakértője szerint növeli a puffadás kockázatát. A legrosszabbak a cukormentes változatok, amelyekben szorbitol és xilit található - ezeket a bélbaktériumok megerjesztik, ami szintén hozzájárulhat a puffadáshoz.

A szakértő szerint a gyors evés is kiválthat haspuffadást, illetve súlyosbíthatja a kialakult állapotot.

Egészséges étrend

Az "egészséges" élelmiszerek gyakran okoznak puffadást. Az olyan rostdús ételek, mint a gabonafélék, a babfélék és a hüvelyesek a bélrendszerben erjedve haspuffadást váltanak ki.

Ha valakit megkínoz a barna kenyér, a korpa és a zöldségek, ne kényszerítse magát arra, hogy sokat egyen belőlük.

Az sem tesz jót, ha valaki egész nap, folyamatosan egészséges rágcsálnivalókat, például rengeteg friss gyümölcsöt, dióféléket és magvakat töm magába, mert ezek is erjedni kezdenek a belekben, és panaszokat okoznak.

Végül ne feledkezzünk meg az antibiotikumokról sem, amelyek a jótékony bélbaktériumok kipusztításával válthatnak ki puffadást. A kutatások szerint a bifidobaktérium enyhíti a tüneteket.

Az agy és a bélrendszer közötti kapcsolatnak köszönhetően a stressz is súlyosbíthatja az emésztőszervi tüneteket. Bár az oka nem tisztázott, a fel nem ismert lisztérzékenység is okozhat kényelmetlen puffadást.

Ezt az allergiás megbetegedést nehéz megkülönböztetni az irritábilis bél szindrómától, és számos betegnél évekig nem diagnosztizálják a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.