Tippek puffadás ellen

A puffadás okai, megoldásai: joghurt és kolbász

Ha a hasunk felpuffad, együnk joghurtot és minden jó lesz megint? Vannak napok, mikor úgy érezzük, semmi nem passzol rajtunk, a hasunk olyan kis pufi, a ruhák meg túl szűkek.

2008.10.17 15:23kulinarisvilag.hu

Nem annyira rossz, de igazi üzlet az élelmiszercégeknek. Probiotikus joghurtok, ballasztanyagban gazdag müzlik és még folytathatnánk a "csodaszerek" sorát.

A probiotikus tejtermékek

A stressz vagy a nem megfelelő táplálkozás növeli a gyomorban a szükséges baktériumok számát, melyek segítenek az emésztésben és ennek következményeként létrejön a puffadás. Épp ez ellen hatnak a probiotikus joghurtok, azoknak is a bifidus baktériumai. Ezek a baktériumok tejsavat képeznek, mely természetes módon minden mikroorganizmust táplál. A tejsav ezenkívül tisztítja a gyomrot. A hatása valóban elismert, de tudnunk kell, hogy nem minden embernél hatékonyak ezek a baktériumok.

A müzlik és kekszek

A probiotikus szuperbaktériumok mellett az élelmiszercégek gyakran hangoztatják a ballasztanyagban gazdag termékek fogyasztásának gazdagságát. A ballasztanyagok sok vizet tárolnak, megnövelik a gyomor beltartalmát, és úgy irányítják a gyomrot, hogy kiürítik azt. Vagyis a ballasztanyagok egyfajta fitnesztrénerként vannak jelen a gyomorban. Azonban fontos, hogy ne felejtsünk el eleget inni, mivel a ballasztanyagok ellenkező esetben nem épp jótékony hatásukról lesznek híresek. Igaz, mint minden élelmiszerre, hogy az összetevőkön sok múlik, ami jól látszik a jobb és kevésbé jó árú, vagyis drága élelmiszereken is. A sok cornflakes pl. elősegíti a gázt serkentő baktériumok kialakulását a gyomorban, mely puffadást okoz.

A puffadás legfőbb okai:
egészségtelen étkezés, kevés folyadék, kevés mozgás
ebből következően lassú anyagcsere
ezért gyakori hasfájás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.