Az évekkel az érzékelés is megváltozik

Miért nem veszik észre az idősek, ami az orruk előtt van?

Sajnos idősek esetében különösen igaz a mondás, hogy nem látják a fától az erdőt. Ez a jelenség arra utal, hogy a nagyobb struktúrák átlátásának képessége az évek múlásával jelentősen lelassul.

2011.07.30 15:00medipress.hu

A Cortex című szaklap július-augusztusi számában megjelent tanulmány szerint ezek a korral járó változások szoros összefüggésbe hozhatók az úgy nevezett Gestalt érzékeléssel.

Markus Staudinger, Gereon R. Fink, Clare E. Mackey és Silke Lux kutatók a vizuális globális és lokális érzékelés működését vizsgálták meg idős és fiatal önkéntesek segítségével. Ezt összevetették az úgy nevezett Gestalt érzékelés működésével, ami a tárgyak rész-egész relációinak érzékelését jelenti.

A várakozásoknak megfelelően az idősebbek nehezebben vették észre a nagyobb tárgyakat, valamint gondot okozott nekik a Gestalt Jótékony Folytatólagosság elve is - ami alapján agyunk a folyamatos formákat részesíti előnyben.

A résztvevőknek egy csoport betűt mutattak, amelyek szintén betű alakban voltak elrendezve. Az önkénteseknek el kellett dönteniük, hogy a betűk lokális vagy globális szinten tűnnek fel.

A későbbi feladatok során a kisebb betűk egyre kisebbek lettek, így a nagyobb betűk egyre észrevehetőbbek voltak, legalábbis a fiatalok számára.

Az idősebbek esetében a kisbetűk számainak variálása nem segítette a nagyobb betű észlelését. Ezek az eredmények bizonyítják, hogy az évek múlásával érzékelésünk is megváltozik és hogy a Gestalt érzékelés változásai az öregedés természetes velejárói.

Ezen kívül az eredmények segíthetnek megérteni, hogy a vizuális érzékelés különböző aspektusai miért változnak meg idősebbek esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.