A titok a mértékletesség

Néhány tipp, és a laktóz-érzékenyek is élvezhetik a tejet

A laktóz-érzékeny emberek hajlamosak azt gondolni, minden tejtermékről le kell mondaniuk. Visszafogott fogyasztással és néhány tippel azonban ők is élvezhetik őket.

2011.07.28 14:40ma.hu

Amennyiben laktóz-érzékenyek vagyunk, nem kell örökre lemondanunk laktóz-tartalmú ételek fogyasztásáról - lehet őket élvezni, de mértékkel és némi módosítással.

A kulcs, hogy tisztában legyünk a mennyiséggel, amit még zavartalanul megihatunk-megehetünk. Legegyszerűbb, ha a tejtermékek fogyasztásáról egy naplót vezetünk.

Írjuk le, hogy a tejtermékek közül a nap folyamán mikor és mit ettünk, és az milyen hatással volt ránk. Ez arra szolgál, hogy megtudjuk, mennyi az a mennyiség, amelyet még tolerálunk. Ha megvan, tartsuk ehhez magunkat.

A boltokban ma már kaphatók speciális tejtermékek - a tejimádók és rendszeres fogyasztók bátran ihatnak laktózmentes vagy alacsony laktóztartalmú tejet.

Ugyanilyen sajtból, joghurtból és egyéb tejtermékekből is létezik, sajtok közül vannak alacsonyabb laktóz-tartalmúak is, például a parmezán. A joghurtok közül válasszuk az élőflórásakat!

A laktóz-intoleráns embereknek nehéz elegendő kalciumot bevinni szervezetükbe, de a laktózmentes tejtermékekkel ez a probléma kiküszöbölhető.

Ha gondunk van a menzán vagy az étteremben azzal, vajon milyen ételt együnk, ami laktózmentes, érdeklődjük meg a pincértől. Ha munkahelyről van szó, egyszerűbb, ha otthon készítjük el ebédünket, laktózmentes termékek felhasználásával.

Számos receptben felcserélhető a normál tej laktózmentessel, de beszerezhetünk kifejezetten olyan recepteket is, amelyek laktóz-érzékenyeknek készülnek. Szójatejjel is helyettesíthetjük a normál tejet.

Ha magunk állítjuk össze ételeinket, ellenőrizhetjük a legegyszerűbben azt is, biztosan a legmegfelelőbb összetevők kerültek-e bele. Amennyiben nem tudjuk ellenőrizni az ételeink összetételét - mert például máshol étkezünk -, segíthet az olyan étrend-kiegészítő készítmény, amellyel a laktózt jobban tolerálja a szervezet.

Rejtőzködők

Kivéve azokat a termékeket, amelyeken fel van tüntetve, hogy laktózmentes, sajnos sok mindenben találhatunk laktózt, rejtve is. Például a fagyasztott ételekben, vagy a péksüteményekben. A savót, aludttejet, tejport és hasonlókat tartalmazó termékeket ne fogyasszuk.

Természetesen nem egyszerű megtanulni az új szabályokat étkezésünkben - de nem vagyunk egyedül. Kérjük meg orvosunkat, hogy ajánljon táplálkozási szakértőt vagy dietetikust, aki tanácsot ad, illetve vegyük fel a kapcsolatot ugyancsak laktóz-érzékenységben szenvedő emberekkel.

Még valami: nem lehet nagy baj a kis adagokból. Egy nagy pohár tejet némi keksz kíséretében nem ajánlott elmajszolnunk, de ennek egy sokkal kisebb porcióját kipróbálhatjuk.

Vagy együk más ételek mellé kis mennyiségben, persze olyanokkal, amelyek nem tartalmaznak laktózt.

Sok laktózérzékeny embernél válik be más ételek fogyasztása, kevés laktózt is tartalmazó étellel együtt. Még csökkenti, vagy ki is küszöböli a laktóz okozta tüneteket. Minden esetben hallgassunk a szervezetünk jelzéseire!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.