Sok káros zsír van bennük, de félni nem kell?

Mégse kapunk szívrohamot a tejtől?

A tejtermékek nagy mennyiségű káros telített zsírt tartalmaznak, ennek ellenére nem feltétlenül veszélyeztetik a szívünket.

2011.05.25 13:00medipress.hu

Egy több ezer Costa Rica-i felnőttet vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a tejtermékek fogyasztásának szintje nem befolyásolta statisztikailag jelentős mértékben a szívroham kockázatát.

A tejtermékek nagyon összetett anyagok” – nyilatkozta a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases online kiadásában megjelent tanulmány szerzője, Stella Aslibekyan, a Brown University kutatója. „Teljességükben vizsgáltuk a szívroham kockázatát és a tejtermékeket, és kiderült, hogy az eredmény nulla. Talán nem ott van a bizonyíték.”

Aslibekyan nem állítja, hogy a telített zsírok ártalmatlanok, viszont úgy véli, hogy a tejtermékekben lévő más tápanyagok védő hatást gyakorolhatnak a szívbetegség ellen.

E jótékony hatású tápanyagok közé tartozik a kalcium, a D-vitamin, a kálium, a magnézium és a konjugált linolsav. A kutatás során Aslibekyan munkatársaival 3630 középkorú Costa Rica-i férfi és nő adatait vizsgálta, akik 1994-től 2004-ig egy epidemiológiai tanulmányban vettek részt.

Az eredményekből az derült ki, hogy a szívrohamon átesett alanyok tejtermék fogyasztása nem tért el szignifikáns mértékben azokétól, akiknek nem volt szívrohama.

Még a legnagyobb fogyasztók esetében sem találtak jelentős összefüggést a tejtermékfogyasztás és a szívroham kockázata között. A legnagyobb mennyiség a vizsgált személyek esetében napi 593 gramm tejtermék volt.

Akkor sem mutattak ki összefüggést a tejtermékfogyasztás és a szívroham kockázata között, amikor más kockázati tényezőket, köztük a dohányzást, a derék-csípő arányt, az alkoholfogyasztást és a testmozgást is figyelembe vették.

Baylin a tejtermékek összetettségét a tojáséhoz hasonlítja, amely régebben magas koleszterintartalma miatt sok fogyasztó számára okozott aggályokat, mára azonban ennél összetettebb módon tekintenek rá a benne rejlő egyéb védő hatású tápanyagoknak köszönhetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.