Köztünk élnek...

Megdöbbentően sok a paranoiás!

Egy brit kutatás eredményei szerint valójában sokkal több ember küszködhet paranoid gondolatokkal, mint eddig hitték. A vizsgálatot vezető londoni tudósok állítják: minden harmadik angol paranoiás.

2008.04.06 10:00medipress.hu

Egy brit kutatás eredményei szerint valójában sokkal több ember küszködhet paranoid gondolatokkal, mint eddig hitték. A vizsgálatot vezető londoni tudósok állítják: minden harmadik angol paranoiás.

A londoni King's College kutatói szerint kísérletük reálisan jeleníti meg társadalom pszichés állapotát, hiszen nem kérdőíves felmérést végeztek, hanem a résztvevők valódi viselkedését figyelhették meg.

A kísérlet során a vizsgálati alanyok egy mindennapi utazást játszottak el a londoni metró szimulált terében – körülöttük különös, vagy éppen fenyegető megjelenésű álutasok várakoztak. Az utastársak többnyire passzívak maradtak, bár némelyikük hosszasan vizslatta a kutatás alanyait.

A adatok későbbi kiértékelése során meglepő eredmény született: az utasok többsége természetesen vagy barátságosan viszonyult a teszt-figurákhoz, 40 százalékuk azonban szorongásról és paranoid gondolatokról számolt be - elmondásuk szerint a furcsa alakok az átlagosnál sokkal többször néztek rájuk, és egyesek lökdösődtek is közülük.

A kutatók szerint az ilyen gondolkodásmód főleg azokra jellemző, akik félnek az ismeretlentől, a jövőbeli kihívásoktól - szorongásuk ugyanakkor érthető, hiszen mostanában az embereknek egyre több dologra kell lelkileg felkészülniük, így a terrorveszélyre, vagy a kultúrák közötti nem mindig problémamentes találkozásokra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.