Ma nincsen kisebbségi kormány Magyarországon

Gyurcsány: "Ma kidolgozott programot csak a kormányoldalon látok, máshol nem"

Magyarországon felelős kormányzásra, felelős politikára van szükség, amely programokról szól, minden pártnak világossá kell tennie elképzeléseit, programokhoz kell keresni a belpolitikai megoldásokat, nem pedig fordítva - fejtette ki csütörtökön Bukarestben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

2008.04.03 13:00MTI

A kormányfő a NATO-csúcstalálkozó színhelyén magyar újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: ma nincsen kisebbségi kormány Magyarországon, koalíciós kormány van, nem mondta fel senki a koalíciós szerződést. Minden kormánynak az a célja, hogy minél szélesebb és minél stabilabb parlamenti többsége legyen.

Szerinte azonban ehhez minden pártnak világossá kell tennie, milyen elképzelései vannak Magyarország jövőjével, az adó- és a nyugdíjrendszerrel vagy a családtámogatásokkal kapcsolatban. Programokról kell tehát megállapodni, azokhoz kell keresni a belpolitikai megoldásokat, nem pedig fordítva. "Ma kidolgozott programot csak a kormányoldalon látok, máshol nem" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Az ország sorsa nem színház, a politika pedig nem szerelem, amelyet érzelmi alapon lehet folytatni - mondta a miniszterelnök, aki szerint a pártoknak programok alapján kell megkezdeniük az együttműködést. Hogy ezt kormánykoalíción vagy parlamenten belül, egypárti kormány mellett teszik-e meg, az másodlagos.

A fő kérdés az, hogy mit ajánlanak az országnak. "Magyarország túl sok időt vesztegetett hatalmi és érzelmi kérdésekre" - mondta a miniszterelnök. Szerinte sok éve az látszik fontosnak, hogy ki kit győz le, nem pedig az, hogy a győztes milyen programot hajt végre. A sorrendet meg kellene fordítani - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.