Mi/ki az akadálya a koalíció fennmaradásának?

Gyurcsány: a kormány nem lesz "béna kacsa"

Gyurcsány Ferenc szerint kisebbségi kormányzás esetén sem lesz a kabinetje "béna kacsa": aktív, cselekvő politikát folytatnak majd, sok jó kezdeményezéssel. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt szerda reggel.

2008.04.02 09:46MTI

Mint hangsúlyozta, tartani fogják a kormányprogramot és a konvergenciaprogramot is. Elképzelése szerint a kormányon belüli egyeztetések egy része kikerül a parlamentbe. Mint mondta, azokat korábban kezdik, és több egyeztetés lesz valamennyi ellenzéki párttal - köztük az SZDSZ-szel is - a tervezett törvényjavaslatokról. 

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy a szakmai kérdésekben az elmúlt években is sokszor szavaztak együtt a kormánypártok és az ellenzék, az MDF pedig a reformtörvények egy részét is támogatta. A kormányfő az interjúban megerősítette az MTI keddi információját, mely szerint a koalíciós egyeztetésen Kóka János egyértelművé tette, semmiképpen nem maradnak a koalícióban. 

Az SZDSZ akkor is kilépett volna, ha az MSZP kezdeményezi a pénztártörvény módosítását a Országgyűlésben - tette hozzá. A kormányfő arra a kérdésre, mondott-e olyat a hétfői elnökségi ülésen, hogy ha ő az akadálya a koalíció fennmaradásának, akkor félreáll, azt válaszolta: soha nem mondott mást.
 
"Az első perctől azt mondom, hogy ebben személyes érdekeim nincsenek. Gyurcsány Ferencnek azt kell tennie, ami a kormányzás érdeke. Ha a kormányzásnak az az érdeke, hogy a miniszterelnök maradjon, amiről a kormánypártok dönthetnek, akkor marad, ha nem, akkor menni kell" - fogalmazott. A kormányfő kitért arra: társadalmilag és politikailag is egyensúlyt kell találni, mert az emberek elfáradtak, lassabb tempót szeretnének.
 
"Reformpolitika kell, de felelős reformpolitika" - hangoztatta a miniszterelnök, aki úgy látja: a hegyre fel lehet menni szemben a gerinccel, de arra nem sokan követik őket, de meg lehet próbálni ugyanezt körben, a szerpentinen is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.