Több mint fele megelőzhető lenne

Évente negyedmillió ember hal meg balesetben az Európai Unióban

Évente negyedmillióan meghalnak, több mint másfél millió ember pedig tartós fogyatékosságot okozó sérülést szenved balesetekben az Európai Unióban. Ugyanakkor már számos olyan módszer van, amelyek segítségével a súlyos balesetek több mint fele megelőzhető lenne.

2011.06.18 18:39MTI

Ezek voltak a fő megállapításai a Magyarország soros elnökségének alkalmából Gödöllőn megrendezett harmadik európai baleset-megelőzési konferenciának, amelyről az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szombaton tájékoztatott.

Az európai lakosság körében a balesetek és sérülések a halálokok között a harmadik helyen állnak. A sérülések és balesetek kockázatát tekintve jelentős különbségek vannak az egyes EU-tagállamok között, valamint az országokon belül is, de a legveszélyeztetettebbek az idősek, a gyermekek, valamint a gazdaságilag és társadalmilag sérülékeny csoportok - olvasható a közleményben.

Ugyanakkor "számos olyan, bizonyítottan hatékony megelőzési módszertan ismert, amelyet még nem alkalmaznak széles körben az európai régión belül" - írták.

Pedig ezek segítségével a súlyos balesetek több mint fele megelőzhető lenne, a balesetek számának negyedére csökkentése pedig reális célként szerepelhetne az elkövetkező tíz éven belül - tették hozzá.

Mint írták, az egészségügyi minisztériumok szerepe kiemelten fontos ezen a területen, hiszen a sérülések okozta költségek jelentős része az egészségügyi szektorban jelentkezik, évente mintegy 13 milliárd eurót tesznek ki. Emellett az egészségügyi tárcák feladatai közé tartozik a különböző megelőzést - így a balesetek és sérülések megelőzését is - célzó tevékenységek tervezése, koordinálása is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.