Módosulnak a katasztrófavédelmi törvények

Állami kézbe kerülhetnek az önkormányzati tűzoltóságok

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére tesz javaslatot a kormány a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztésében.

2011.06.11 12:02MTI

A kabinet emellett egy iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is indítványozza.
   
A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett, az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés úgy fogalmaz, hogy az önkormányzatiság megteremtésével párhuzamosan nem került megfelelően tisztázásra a tűzoltóságok feletti szakmai felügyelet kérdésköre, ami azt eredményezte, hogy "ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása, a hibázók felelősségre vonása".

A tárcavezető szerint ezért sérült az az elv is, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság az egységes rendvédelmi szervezet része lenne.
   
A kormány javaslata szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyébe egy egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lépne. A  módosításokkal egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer jöhet létre, amely hatékonyabb tűzvédelmet eredményezhet a meglévő kapacitások jobb hatásfokú kihasználásával, illetve az erő- és eszközállomány optimális tervezésével.
   
Az előterjesztés az önkormányzati tűzoltóságok vagyonát is át kívánja adni az államnak, ugyanakkor megjegyzi, hogy továbbra is szükség van az önkéntes, köztestületi tűzoltóságok munkájára.
   
A belügyminiszter a törvényjavaslatban indítványozza még egy a katasztrófavédelmi szerven belüli iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is.

Utóbbi akkor válhatna kiszabhatóvá, ha az egyes üzemek nem tartanák be a veszélyes anyagokkal összefüggő súlyos balesetekhez, vagy üzemzavarokhoz köthető megelőző és helyreállító intézkedéseket, továbbá katasztrófavédelmi engedély nélkül végeznének engedélyköteles tevékenységet, illetve jogszabályban, vagy hatósági kötelezésben foglalt előírásokat mulasztanának el.
   
A javaslat indoklásában kitérnek arra is, hogy az előterjesztés előkészítésével párhuzamosan kidolgoztak egy kormányhatározat-tervezet is, amelynek értelmében a Nemzeti Alaptanterv részévé válhatnak a katasztrófavédelemmel összefüggő alapvető ismeretek és fejlesztési feladatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.