A korábbi kormányok elmulasztották kifizetni

Szita Károly: Kaposvár megelőlegezi a tűzoltók elmaradt túlóradíját

Szita Károly a városházán tartott sajtótájékoztatón közölte: Kaposvár önkormányzata megelőlegezi a helyi tűzoltók elmaradt túlóradíját, amit a korábbi kormányok 2004 májusa és 2008 januárja között törvénytelenül nem adtak meg.

2011.05.17 15:51MTI

A fideszes polgármester elmondta: Kaposváron két részletben 92 tűzoltó jut hozzá az elmaradt túlóradíjhoz, ami összességében 57 millió forint. Az első részletet a nyár elején, a másodikat ősszel fizetik ki. Elsőként az aktív állomány tagjai kapják meg a jogos járandóságukat - tette hozzá.
   
Szita Károly hangsúlyozta: az önkormányzat csak megelőlegezi ezt az összeget, amit az állam - a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszélések alapján - még az idén visszafizet a városnak.
   
A polgármester azt mondta, hogy a korábbi kormányok hétmilliárd forint kárt okoztak az önkormányzatoknak, s rajtuk keresztül a tűzoltóknak azzal, hogy nem fizették ki a túlórapénzüket.
   
Felidézte: a Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta, hogy a tűzoltók jogosan követelik az Európai Unióhoz való csatlakozástól, azaz a 2004 májusától 2007 év végéig meg nem adott díjakat. A  tűzoltóknak ugyanis heti 54 óra volt a szolgálati idejük, az unióban azonban ez csak 48 óra - tette hozzá magyarázatként a városvezető.
   
Az akkori kormányok tehát törvénytelenül hárították el a kötelességüket, szégyelljék magukat - fogalmazott Szita Károly, aki a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy ezzel országosan is megkezdődik a tűzoltók elmaradt túlóradíjának kifizetése. Arról, hogy a megyei jogú városok közül melyek tudják ezt vállalni, szó lesz a hét végén a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos székesfehérvári ülésén is - jelezte.
   
Kaposvár polgármestere mellett hétfőn Borkai Zsolt győri és Tarlós István budapesti főpolgármester is megállapodott Pintér Sándor belügyminiszterrel abban, hogy megoldják a problémát, és önkormányzati forrásból megelőlegezik a tűzoltóknak jogosan járó túlóradíjakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.