Botrányos adatkezelés

A Jobbik a "Kubatov-botrányt" is vizsgálná

A Jobbik csak akkor támogatja az MSZP által csütörtökön kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, ha az nemcsak a szociális konzultáció, hanem a 2010-es "Kubatov-botrány" adatkezelésével is foglalkozik, illetve ha létrejön egy politikai vitanap is a mélyszegénységről - jelentette be az ellenzéki párt alelnöke pénteken Budapesten.

2011.06.10 11:12MTI

Novák Előd hangsúlyozta: pártja is csütörtökön akarta bejelenteni, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a szociális konzultáció adatkezelési gyakorlatának megvizsgálása érdekében, csakhogy a Jobbik az MSZP-vel ellentétben emellett a tavaly tavaszi "Kubatov-botránnyal" is foglalkozna ebben a testületben.

(A 2010-es országgyűlési választások előtt olyan hangfelvételek kerültek fel a világhálóra, amelyeken Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója többek között arról beszél, hogy a 2009-es pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer Fidesz-szavazót ismerték: nemcsak a nevüket, de korukat, telefonszámukat, mobilszámukat, e-mail címüket és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.)

Novák Előd
pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte: a Jobbik szerint a szociális konzultáció és a "Kubatov-botrány" összefügghet, hiszen a mostani kormányzati kérdőívből "le lehet szűrni a politikai szimpátiát és ezt ez alapján nyilván is lehet tartani". A Jobbik alelnöke közölte, a bizottságban mindenképpen meghallgatnák Kubatov Gábort is, hiszen tavaly tavasz óta nem szólalt meg az ügyben. Arra is kíváncsiak, hogy ő hozzáfér-e a szociális konzultáció adataihoz. A Jobbik egy politikai vitanapot is szeretne "Rosszabbul élünk, mint 10 hónapja – akinek nincs semmilye, az annyit is ér?" címmel. Novák Előd szerint ezen a vitanapon ki lehetne értékelni a szociális konzultáció eredményeit és ezen túlmenően a mélyszegénység problémájáról is lehetne beszélni. Az ellenzéki párt úgy értékeli ugyanis, hogy a kormány az elmúlt 10 havi intézkedéseivel leginkább a mélyszegénységben élőket sújtotta.

Novák Előd leszögezte: a Jobbik csak akkor támogatja az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását, ha az MSZP támogatja, hogy a testület foglalkozzon a "Kubatov-botránnyal" is, illetve a szocialisták támogatják a Jobbik politikai vitanap megtartására vonatkozó kezdeményezését is. (Politikai vitát a kormány vagy a képviselők legalább egyötödének írásbeli indítványára tart a Ház a házszabály szerint.)

Emlékeztetett arra, hogy egy vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez a parlamenti képviselők egyötödének aláírása szükséges "ezért az LMP támogatása nem számít, a Jobbik és az MSZP képviselőinek aláírására van szükség".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.