Antikorrupciós politika az ÁSZ-nál?

Az LMP módosító javaslatokat nyújt be a számvevőszéki törvényhez

Schiffer András parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta: az LMP szerint az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló, a parlamentben kedden tárgyalt javaslat több ponton is elmozdulást jelent a hatályos törvényhez képest, de az LMP 26 módosító javaslatot nyújt be ahhoz.

2011.05.24 10:47MTI

A frakcióvezető azután tájékoztatta az újságírókat, hogy Szilágyi Péter és Vágó Gábor országgyűlési képviselők, valamint Szél Bernadett választmányi szóvivő társaságában a törvényjavaslatról egyeztettek Domokos László ÁSZ-elnökkel.
   
Az LMP-nek öt kérdésben van vitája van a javaslattal - mondta Schiffer András.
   
Szerintük például nem szabadna engedni, hogy volt országgyűlési képviselő vagy önkormányzati vezető irányíthassa az ÁSZ-t. Hangsúlyozta az eljáró számvevők függetlenségének biztosítását is.
   
Aggályosnak nevezte a túlellenőrzés veszélyét; erre példaként említette, hogy az egyszázalékos adófelajánlások kapcsán a kisméretű civil szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrzés alá vonhatják.
   
Schiffer András arra is kitért, hogy az LMP az antikorrupciós politika középpontjába helyezné az ÁSZ-t és tágítaná azoknak a törvényeknek a körét, amelyeket a parlament kizárólag az Állami Számvevőszék jelentése mellett tárgyalhat. Elképzeléseik szerint a közbeszerzési, a koncessziós és a kiemelt beruházásokról szóló törvények módosításáról például csak az ÁSZ korrupciós kockázatelemzésének ismeretében szabadna dönteni.
   
Az LMP keményítene abban is, hogy az ÁSZ intézkedéseit követően előírná az utóellenőrzést és a "különösen nagy port felvert ügyekben" ötven képviselő számvevőszéki vizsgálatot kezdeményezhetne.
   
A frakcióvezető közölte, hogy a nyilvánossági szabályokra is hangsúlyt fektetnének, vagyis ha például egy önkormányzattal szemben ÁSZ-vizsgálat folyik, annak eredményét nyilvánosságra kellene hozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.