"A korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba"

Nem lesz korai nyugdíj

Módosítaná a Fidesz a jelenlegi alkotmányt, és kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető.

2011.05.13 17:15MTI

Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.
   
A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".
   
Az indoklás ezzel kapcsolatban azt írja, hogy az indítvány alapján a törvényhozó átrendezheti a jelenleg már fennálló nyugellátásokat úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött nyugdíjasok "a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek" nyugdíj helyett.
   
A fideszes politikusok - az indoklás szerint - a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvénnyel összefüggő átmeneti rendelkezések megalkotása érdekében módosítanák az alkotmányt azért, hogy a "megfelelő törvényalkotási lépések mielőbb megtörténhessenek".
   
Orbán Viktor miniszterelnök január közepén a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak nyilatkozva azt mondta: "világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.