Egy ideje már gyakori volt az üzemzavar

Egy hete nem működik a Pécsi Tudományegyetem sugárterápiás berendezése

Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatójának tájékoztatása szerint több mint egy hete tartó üzemzavar után legkésőbb hétfőn újra kezelhetnek betegeket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) sugárterápiás készülékével.

2011.04.29 19:39MTI

"Az Onkoterápiás Intézet sugárterápiás forrása több mint tízéves, az utóbbi időben elég sokszor voltak üzemzavarok" - mondta Kollár Lajos. A főigazgató hozzátette: volt már egy- és kétnapos leállás, ezúttal azonban egy olyan alkatrész hibásodott meg, amelyet külföldről kellett pótolni. Ez szerdán megérkezett, a szakemberek csütörtökön szerelték össze, pénteken méréseket végeznek a készüléken, mivel újra hitelesíteni kell.
   
Kollár Lajos véleménye szerint ha az eredmények jók, leghamarabb péntek késő este, legkésőbb hétfőn újra működőképes lesz a berendezés.     

A PTE Klinikai Központjának vezetője elmondta: minden betegről gondoskodtak. A halasztható kezeléseket későbbi időpontra tették, a többi beteget pedig a régiós együttműködés keretében Kaposváron a megyei kórházban látták el.    

Kollár Lajos közölte: az egyetem év elején már beszerzett egy új sugárforrást, de üzembe állítása több hónapig tart. Kiderült, hogy a szórt sugár mennyisége nagyobb a megengedettnél, ezért egy további ólomüveg ajtóval kell ellátni. A főigazgató szerint az új készülékkel május második felében kezdődhetnek meg a kezelések.  

A főigazgató hozzátette: a régi készülékről ezután sem mondanának le, mert az általános sugárterápiában ugyanolyan hatékony, mint az új. A most tízéves berendezést egy-két éven belül szeretnék egy szintén használtra, de jobb állapotúra cserélni. Egy új sugárforrás ára megközelíti az egymilliárd forintot, míg egy használt, de jó állapotban lévőt ennek tizedéért meg lehet vásárolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.