"A Duna összeköt minket"

A Duna-stratégia megerősíti az EU tagállamok és az Unión kívüli államok együttműködését

A stratégiáért felelős kormánybiztos, Barsiné Pataky Etelka a Duna-stratégia államainak konferenciáján azt nyilatkozta: az Európai Unió Duna-stratégiája azáltal teremt hozzáadott értéket, hogy megerősíti az együttműködést az EU-tagállamok és az EU-n kívüli államok között úgy, hogy valamennyien egyenlő részesei a folyamatnak.

2011.04.29 19:16MTI

A stratégia végrehajtásában résztvevő 14 állam képviselői pénteken tartottak tanácskozást a horvátországi Vukovárban, ahol a stratégiáról és annak a Duna-régió életszínvonalának javításában betöltött szerepéről tárgyaltak.
   
Jadranka Kosor, Horvátország miniszterelnöke a találkozó megnyitásakor úgy fogalmazott: fontos, hogy a stratégia végrehajtása ne csak az EU-tagállamokra korlátozódjon, továbbá megerősítette országa szándékát, hogy részt kíván venni a programban. "A Duna összeköt minket és egyben lehetőség arra, hogy megerősítse közös dunai identitásunkat" - fogalmazott a miniszterelnök.
   
Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős EU biztos a konferencián hangsúlyozta: a Duna a világ egyik legnemzetközibb folyama, hiszen tíz európai országot is érint, a Duna-régióban mintegy 115 millió ember él. Jelenleg a folyó teherszállítási kapacitásainak mintegy 10 százalékét használják ki és nagy lehetőségek rejlenek a kihasználtság bővítésében - tette hozzá. 
   
A tanácskozáson Gordan Jandrokovic, Horvátország külügyminisztere meggyőződésének adott hangot, hogy országa júniusban lezárhatja az EU-csatlakozási tárgyalások befejezéséhez szükséges fejezeteket. Horvátország ez után még nagyobb segítségére lehet a Duna-régiónak - tette hozzá.
   
Bozidar Djelic, Szerbia európai integrációért felelős minisztere a találkozón elmondta: Szerbia és Horvátország egy hónapon belül 4 millió euró összértékű államközi együttműködési egyezményt írhat alá, amelynek legnagyobb részét a Duna-stratégiához kapcsolódó projektekre fordíthatják. Kitüntetett szerepet kaphat az egyezményben Vukovár fejlesztése, amelynek lakosságát mintegy 40 százalékban szerbek alkotják - tette hozzá. A miniszter a Tanjug szerb hírügynökségnek úgy nyilatkozott: egy nehéz időszak után Szerbia a jövőbe tekint és együtt kíván működni horvát szomszédaival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.