Lesznek-e átmeneti rendelkezések az ügyben?

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint egy-másfél éves lemaradást jelent a bíróságoknak, ha az új alaptörvény szerint 2012. január 1-én hatályba lép a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása.

2011.04.29 15:43MTI

Baka András a Tolna Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón kijelentette: sok függ attól, hogy lesznek-e átmeneti rendelkezések a bírák nyugdíjazásáról; ha január 1-én életbe lépnek az alaptörvénybe foglaltak, annak végrehajtására a felmentési időt és a szabadságokat is beszámítva fel kell készülni.
   
Nyilván a bírósági szervezetnek erre választ kellene kapnia - tette hozzá.
   
Mint mondta, tudomása szerint az alaptörvény átmeneti rendelkezései 2011. június 11-ig készülnek el, ezzel kapcsolatban azonban nem tud arról, hogy a bírósági szervezetet megkeresték volna.
   
Baka András emlékeztetett: az április 18-án elfogadott új alaptörvény rendelkezése, amely a bírák nyugdíjkorhatárát a jelenlegi 70 év helyett 62 évben határozza meg, 2012. január 1-én 228 bírót érint, 2012 folyamán 46, 2014-ig további 350 bíró nyugdíjba vonulását jelenti. Az LB elnöke szerint többnyire nagy ügyekben ítélkező bírók vonulnak nyugdíjba, és 40 ezerre becsülhető a nyugdíjba vonulás miatt átszignálandó ügyek száma. Mindez egy-másfél éves lemaradást eredményez a bírósági munkában - jegyezte meg.
    
Soós Miklós, a Tolna Megyei Bíróság elnöke közölte: a megye 60 bírája közül hétnek kell nyugdíjba vonulnia 2012-ben; a 68 éves elnök hozzáfűzte: maga is közéjük tartozik. Úgy fogalmazott: a nyugdíjazás ideiglenes zavarokat fog okozni a bíróságok működésében.
   
Baka András az alaptörvény elfogadása előtt Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett levelében egyebek mellett azt írta: a nyugdíjkorhatár drasztikus leszállításáról szóló indítvány kivételes helyzetet teremt, amikor szót kell emelni a bírói függetlenség védelmében.
   
Kérdésre válaszolva ezzel kapcsolatban kifejtette: a bírói függetlenségnek garanciális eleme annak a meghatározása, hogy a bírói életpálya hol kezdődik és hol végződik; egyben irracionálisnak nevezte az egy hét alatt eldöntött korhatár-leszállítást.
   
"A bírói pálya nem lehet kiszolgáltatva olyan hirtelen változásoknak, mint ami itt bekövetkezett. A bíró munkáját az állam minden szervének védeni kell, a bírót független státuszban kell megőrizni, mert ha a bíró fél vagy megvesztegetik, az elfogadhatatlan" - jelentette ki Baka András.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.