"Nincsenek korrupciós jelenségek"

Baka András: a bírósági szervezet "tiszta"

A bírósági szervezet "tiszta", azok a korrupciós jelenségek, amelyek eluralják a közéletet, a bírósági rendszerben nem jelennek meg - jelentette ki Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatóján kedden Miskolcon.

2010.03.09 19:07MTI

Baka András, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, közölte: a bírósági szervezetben nagy korrupciót vagy visszaélést nem lehet tapasztalni, egy-egy eset előfordul, de ezek nem jellemzők. Hozzátette, az elmúlt időszakban, 2001-es és 2008 között 18 esetben emeltek vádat bíró ellen, de az esetek jó része más területen történt (például közlekedési ügy miatt), nem korrupcióval, bűncselekménnyel összefüggésben.

Az LB elnöke az MTI kérdésére elmondta: a Borsod megyei bíróság az ország harmadik legnagyobb ügyforgalmú igazságszolgáltatási intézménye, amely százhetvenes bírói létszámmal dolgozik. Úgy fogalmazott, hogy a megyei bíróság, ha nem is "problémamentes", megtesz mindent, amire lehetősége van, noha olykor igen nehéz körülmények között végzik a feladatukat.

Utalt az épületek állapotára is; azok sok esetben elavultak, nem erre a feladatra épültek. Baka András arról is szólt, mennyire fontos a bírák - és a tárgyalótermek - védelme. Utalt arra, hogy vulgáris, olykor minősíthetetlen atrocitásoknak vannak kitéve, sőt volt már példa tettlegességre is. Hozzátette: kiemelt figyelmet kell fordítani a sajtó tájékoztatására is, hiszen ezáltal ismerheti meg a közvélemény az ügyeket, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó nagyobb bűnesetekre.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a tárgyalóteremben munka folyik, a kameráknak menet közben nincs helyük a teremben - ismertette álláspontját. Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a politika nem nehezedik rá a bíróság munkájára.

Mint mondta, a politikai környezet nehéz, s fokozottak az indulatok. Van, aki pert veszít és a döntés mögött politikai ügyletet "sejtet", pedig ez nem így van. Mindez káros, hiszen a közvélemény azt hiheti, neki van igaza - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.