Reformjavaslatok

Baka András: májusra elkészül a bíróságok stratégiai koncepciója

Várhatóan május második felére készül el a hazai bíróságok átfogó stratégiai koncepciója, amely a szervezetet érintő reformjavaslatokat fogalmazza meg az új parlament számára.

2010.03.26 14:55MTI

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a Baranya Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón elmondta: a legfontosabb bírósági területek vizsgálatára létrejött hat bizottság befejezte munkáját, jelentéseiket, javaslataikat bírósági vezetők és az OIT vitatja meg, a végleges koncepció ezután áll össze. A főbíró a végleges anyag elkészültéig részleteket nem kívánt elárulni.

Az LB elnöke korábban elmondta, a hat bizottság az igazgatás, a fegyelmi helyzet, a bírói jogállás, az informatika, a gazdálkodás és a statisztikai rendszer állapotának áttekintésére jött létre.

Létrehozásukkal a cél az volt, hogy kiderüljön, hol tart a magyar bírósági szervezet, és milyen koncepciók alapján lehet végrehajtani a szükséges változtatásokat. Példaként hozta fel, hogy szükség van a bírók fegyelmi ügyeiben eljáró szolgálati bíróságra, olyan statisztikai adatszolgáltatásra, amely végre valós képet ad az igazságszolgáltatás helyzetéről, és segít az erőforrások racionális elosztásában. Meg kell indítani továbbá a rendszeres időközönként kötelező továbbképzést a szakmai színvonal javítása, valamint a magyar és az uniós jogszabályi környezet változásainak követése érdekében. "Letesszük javaslatainkat az új parlament asztalára, jelezzük, hogy a szakma milyen változtatásokat tartana indokoltnak az igazságszolgáltatásban, és reménykedünk abban, hogy a bizottságok munkája törvényjavaslatok kiindulópontjául szolgálhat majd" - mondta korábban Baka András, megjegyezve, lát lehetőséget a konszenzusra.

Az OIT elnöke pénteken Pécsett szólt arról is, hogy a jövőben szeretnék erősíteni a sajtó szakértelmét a bírósági híradásoknál. Több információt, adatot közölnek majd a bíróságok honlapjain, a közérdeklődésre számot tartó ügyekben pedig esetenként előzetes összefoglalókat készítenek.

Hozzátette: a tárgyalótermekben viszont - több nyugat-európai ország gyakorlatához hasonlóan - azt szeretnék, ha az eljárás zavartalansága érdekében szabályoznák a televíziós operatőrök munkáját. Elképzelések szerint a tárgyalás első néhány percében és az ítélethirdetéskor készülhetnének kamerás felvételek.

"Ehhez jogszabályok módosítására, egy igazságszolgáltatási tájékoztatásról szóló törvény megalkotására lenne szükség" - jegyezte meg Baka András.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.