Már 500 halálos áldozatról lehet tudni

Megosztotta a szíriai elitet a hadsereg tüntetők elleni bevetése

Szokatlan egyet nem értéssel kellett szembenéznie mind a hadsereg, mind a politikai elit részéről Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a tüntetések erőszakos leverése miatt, amelynek egy jogvédő szervezet csütörtöki bejelentése szerint már 500 halálos áldozata van.

2011.04.28 17:03MTI

Az államfő Baasz pártjának 200 tagja mondott le szerdán, miután két nappal korábban a kormány tankokat küldött a hatalomellenes tüntetések központjának számító Deraa városába, hogy leverje a kormányellenes megmozdulásokat.

Mivel azonban a Baasz párt összesen egymillió tagot számlál Szíria-szerte, a lemondásoknak inkább csak szimbolikus jelentőségük van, azzal együtt is, hogy két deraa-i parlamenti képviselő is leköszönt tisztségéről az erőszak miatt. A demokráciapárti tüntetések előtt azonban még ez a szórványos ellenállás is elképzelhetetlen lett volna.
   
Az arab országban állomásozó diplomaták arról is beszámoltak, hogy a szunnita többségű, de főként az elnökhöz hű alavita kisebbséghez tartozó tisztek által vezetett hadsereg köreiben sem örvendenek feltétlen népszerűségnek a kormány intézkedései. Egyes források szerint a múlt hónapban a katonák legalább egyszer összecsaptak a titkosrendőrökkel, hogy megállítsák őket, amikor a tüntetőket lőtték. "Senki nem állítja, hogy Aszad hamarosan elveszíti az irányítást a fegyveres erők fölött, de amikor arra kezded használni a hadsereget, hogy a saját népedet mészárolja, az a gyengeség jele" - fejtette ki egy diplomata.
   
A biztonsági erők tankjai egy újabb városban, a Földközi-tenger partján fekvő Latakiában, az elit egyik központi városában nyitottak tüzet a kormányellenes tüntetőkre, miközben Deraa-ban is folytatódtak az összecsapások.
   
Aszadot a nemzetközi közösség részéről is egyre több kritika éri. Az Egyesült Államok már az ország elleni szigorúbb szankciók bevezetését is fontolóra vette, az európai kormányok pedig pénteken tárgyalják meg Szíria ügyét. Az ENSZ erőszakot elítélő nyilatkozatát azonban, az európai nyomás ellenére Oroszország, Kína és Libanon ellenállása miatt nem sikerült elfogadni.
   
A szíriai vezetés bukása az ország szövetségi rendszere miatt jelentős hatással lehet az egész közel-keleti régióra. Szíria a síita Iránnal összefogva Izrael-ellenes álláspontot képvisel, és mindketten támogatják a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász szélsőséges szervezeteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.