"Megengedhetetlen az erőszak"

Elítélte a szíriai hatóságokat a német külügyminiszter

Szíria ügyében ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának haladéktalan összehívása mellett emelt szót a német külügyminiszter.

2011.04.27 16:04MTI

Szerdán elhangzott, rendkívüli nyilatkozatában Guido Westerwelle a szíriai hatóságok által a tüntetőkkel szemben alkalmazott, durva erőszakot megengedhetetlennek nevezte, és annak haladéktalan beszüntetését követelte.
   
A külügyminiszter közvetve üdvözölte, hogy a BT értesülések szerint a legrövidebb időn belül zárt ajtók mögött foglalkozik a kialakult helyzettel. Ennek kapcsán azt hangoztatta: kormánya hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a testület egyértelmű álláspontot foglaljon el.
   
Westerwelle a kormány nevében valamennyi Szíriában tartózkodó német állampolgárt az ország azonnali elhagyására szólította fel.
   
A külügyminiszteréhez hasonló állásfoglalást tett közzé szerdán a Bundestag külügyi bizottságának elnöke. Ruprecht Polenz szerint a német kormánynak törekednie kell arra is, hogy az Európai Unió közös álláspontot alakítson ki. A konzervatív politikus úgy ítélte meg, hogy az ENSZ BT állásfoglalása a Damaszkusszal szemben tervezett szankcióknál fontosabb lenne.
   
A német újságok szerdán értetlenségüknek adtak hangot a nyugati országok - és általánosságban a nemzetközi közösség - Szíriával kapcsolatos eddigi közömbössége miatt. Több lap is arra figyelmeztetett, hogy míg Líbia esetében az ENSZ BT megfelelően gyorsan áldását adta a katonai beavatkozáshoz, a szíriai események vonatkozásában a nyugati fővárosokban mostanáig nagy volt a hallgatás. Ezen - mint írták - nem változtat az sem, hogy felmerült a szankciók lehetősége.
   
A Der Tagesspiegel annak a gyanúnak adott hangot, hogy Tripolit és Damaszkuszt illetően a Nyugat kettős mércével mér. Vajon a Kadhafi-rezsim elleni fellépés inkább volt indokolt, mint a damaszkuszi rezsim elleni lenne? - tette fel a kérdést az újság. Természetesen Szíria közel-keleti összefonódásai vagy épp Irakhoz való közelsége miatt "más kaliberű", mint a kis sivatagi országnak számító Líbia - fogalmazott a Der Tagesspiegel, amely szerint az értékeken alapuló politika és a reálpolitika konfliktusáról van szó. Ez magyarázza a Nyugat Szíriával kapcsolatos ingadozását és a jövőt illetően nem sok jóval kecsegtet - vélte a lap.
   
Német szakértők úgy vélekednek, hogy a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim - akárcsak a líbiai - nem megreformálható. Az államfő nem jelentheti a megoldás részét, hisz személye - és hatalmi rendszere - a probléma maga - vélekednek a szakértők, ezzel magyarázva, hogy a tüntetőkkel szemben Aszad számára az erőszak jelenti az egyetlen alternatívát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.