Döntések, zárt ajtók mögött

Az ENSZ BT nem jutott egyetértésre Szíria elítéléséről

Az orosz, kínai és libanoni ellenkezés miatt nem jutott egyetértésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) zárt ajtók mögötti ülésén arról az európai országok által beterjesztett nyilatkozattervezetről, amelyben elítélték volna a szíriai reformpárti tüntetések erőszakos leverését.

2011.04.28 09:39MTI

Nem lesz nyilatkozat - közölte egy neve elhallgatását kérő ENSZ-diplomata a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint szerdán tartott tanácskozás után. A nyilatkozattervezetet Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália közösen nyújtotta be a héten.

A dokumentumban elítélték volna, hogy a szíriai biztonsági erők erőszakot alkalmaznak - éleslőszert, sőt harckocsikat vetnek be - a tüntetőkkel szemben, Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát pedig önmérsékletre intették volna. Emberi jogi szervezetek szerint a tüntetések erőszakos leverése több száz civil életét követelte.

A nyilatkozat elfogadását az előterjesztők mellett az Egyesült Államok is támogatta. ENSZ-diplomaták szerint a Biztonsági Tanács több tagállama - a vétójoggal rendelkező, állandó tag Kína és Oroszország, valamint a nem állandó tag Libanon - ellenállásán azonban megbukott a nyilatkozat elfogadása. Libanon a BT egyetlen arab tagországa, amelynek zavaros a viszonya a szomszédos Szíriával. Ez utóbbinak jelentős a befolyása a libanoni politikára.

Az európai tagországok kérésére a BT-ülés ezt követően zárt ajtók mögötti tanácskozásból nyílt üléssé alakult át. A tanácskozás ezen szakaszában Alekszandr Pankin, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese úgy vélekedett, hogy a szíriai tüntetőkkel szembeni erőszak nem jelent fenyegetést a nemzetközi békére és biztonságra nézve, s arra figyelmeztetett, hogy az arab országban zajló eseményekbe történő külső beavatkozás polgárháborúhoz vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.