A kérdőívből csak torz információ nyerhető

PDSZ: megint kihagyták a pedagógusokat és a szakmát

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint felháborító, hogy az oktatási államtitkárság a pedagógusok kötelező óraszámának megváltoztatásáról sem egyeztetett az érintettekkel; az érdekvédelmi tömörülés szerint az iskolaigazgatóknak szétküldött kérdőív nem egyeztetés és abból csak torz információ nyerhető.

2011.04.28 14:58MTI

Megint kihagyták a pedagógusokat és a szakmát, nem egyeztettek sem a szakszervezetekkel, sem a szakmai szervezetekkel, hiába követelik azt - mondta Mendrey László, a tömörülés elnöke.   
   
Hozzátette: az államtitkárság elképzelése arról, hogy a pedagógusok heti 32 órát töltsenek kötelezően az iskolákban, több szempontból sem megvalósítható. A heti kötelező 22 óra mellett az egyéb feladatok nem férnek bele a 32 órába - mondta Mendrey László, idézve a szakszervezet és szaktárca korábbi felmérését, miszerint a pedagógusok összterhelése heti 51 óra.
   
Az érdekvédő szerint az iskolaépületek fizikailag és szerkezetileg sem alkalmasak erre, az egy pedagógusra jutó íróasztal mérete nem éri el az egy négyzetmétert, míg a mozgástere a tanáriban átlagosan kevesebb mint 2,5 négyzetméter. Nem arra találták ki ezeket a helyeket, hogy ott hosszabb időt töltsenek el - tette hozzá.
   
A PDSZ elnöke úgy látja, hogy a pedagógus-életpályamodellnek az a része valósulna meg, ami kötelezettségeket ír elő, de a pénzügyi támogatást a következő kormány idejére tolnák át. Ez elfogadhatatlan - jelentette ki a szakszervezeti vezető.
   
Az oktatási államtitkárság az iskolákba elküldött elektronikus íveken az életpályamodell bevezetése esetén az átlátható és rendszerezett intézményfenntartás és -finanszírozás kialakításához öt kérdésre vár választ csütörtökig, illetve akadályoztatás esetén péntekig.
   
Kíváncsiak arra, hogy az életpályamodell feltételei mellett egyetértenek-e a pedagógusok azzal, hogy a törvényben megszabott heti munkaidő 80 százalékát kötelezően munkahelyi tevékenységgel töltsék. Ezeken belül az órarend szerinti foglalkozással lekötött óra nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi kötelező óraszám, a szervezett nevelő-oktató munkához köthető egyéb tevékenységre pedig az igazgató saját hatáskörében jelöli ki munkatársait.

Arra is választ várnak, támogatják-e a pedagógusok, hogy megtartott tanóráik kötelező száma tanított szakjaiktól, csoportjaik létszámától vagy egyéb szempontoktól függően differenciálható legyen. Szeretnék tudni, egyetértenek-e azzal, hogy az állam nagyobb felelősséget vállaljon a közoktatási intézmények fenntartásában, illetve támogatják-e, hogy a pedagógusbéreket és azok járulékait az állam egészében és közvetlenül finanszírozza.     Kíváncsiak arra is, egyetértenek-e a pedagógusok állami alkalmazásával, a munkáltatói jogok egy részét továbbra is az igazgató hatáskörében tartva.
   
Információk szerint a tervezett lépések miatt "bizonyos arányú" létszámleépítés elkerülhetetlen, de ezt az államtitkárság úgy szeretné megoldani, hogy a nyugdíjba vonulókat "nem pótolják" a rendszerben.
   
A kormányszóvivő a kabinet április 20-i ülése után - amelyen első olvasatban megvitatták a közoktatási koncepciót - azt mondta, hogy az új közoktatási törvény koncepciójának végleges változatát május végén tárgyalja a kormány, a jogszabálytervezet pedig várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé.
   
Nagy Anna akkori közlése szerint, ha tartani tudják a tervezett ütemet, 2012 szeptemberétől már az új közoktatási törvény rendelkezései lesznek érvényesek az iskolákra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.