Nagy zuhék jönnek

Viharral dübörgi be magát a hidegfront

Kedden a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből többfelé várható eső, záporeső és zivatar. Délnyugaton és helyenként keleten nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat.

2011.04.12 14:55idokep.hu

Az északkeleti országrész kivételével az északnyugati szél megerősödik, a Kisalföld környezetében viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 °C között, északkeleten ez alatt alakul.

Szerda virradóra északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, az éjjel azonban még északkeleten és délnyugaton többfelé lehet eső, zápor. A hőmérséklet 3 és 8 °C közé süllyed.

Napközben több-kevesebb időre mindenütt kisüt a Nap, a felhőátvonulásokból főleg keleten és északon számíthatunk rövid záporokra.

Átmeneti kisebb mértékű gyengülést követően az északnyugati szél az északkeleti tájak kivételével megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hőmérséklet mindössze 10 és 14 °C közé emelkedik. A hidegfrontot követően visszaesik a hőmérséklet, változékony, kezdetben igen szeles időre számíthatunk. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többfelé várhatóak majd záporok, napról napra csak lassan emelkednek a hőmérsékletek.

Balatoni előrejelzés

Kedden kezdetben még számíthatunk némi napsütésre, majd északnyugat felől egy hidegfront érkezése miatt többször erősen megnövekszik a felhőzet, és záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél reggel még mérsékelt lesz, majd megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Hajnalban 7-9°C-ot mérhetünk, délután pedig 20°C köré melegszik a levegő. A Balaton vize Siófoknál 11°C-os, a Velencei-tó 12°C-os.

Orvosmeteorológia

Kedden eleinte meleg-, majd hidegfronti tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél. Álmatlanságot, nyugtalanságot, dekoncentráltságot tapasztalhatunk, türelmetlenebbé, ingerlékenyebbekké is válhatunk. Délután többfelé megélénkül, megerősödik a szél, ez fokozhatja a fejfájásos és migrénes panaszokat, valamint görcsös és reumatikus fájdalmak is jelentkezhetnek. Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, és tegyünk egy kis sétát a szabadban, de óvjuk magunkat az erős széltől, öltözködjünk rétegesen!

Közlekedésmeteorológia

Kedden reggel inkább csak keleten, majd egy érkező hidegfront hatására délutántól egyre többfelé kell esőre, záporra, helyenként zivatarra számítani, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, vezessünk óvatosan! A szél a zivatarokban, valamint a keleti tájak kivételével máshol is megerősödik, ezért csökkenhet a járművek menetstabilitása. A front miatt dekoncentráltabbak is lehetünk, ügyeljünk jobban a többi gépkocsivezetőre! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző hetihez képest az országos összpollenszám kis mértékben alacsonyabb volt, több városban azonban az átlagos tendenciától eltérően erősen emelkedett a pollenterhelés (a leginkább: Pesten, Pécsett és Tatabányán).

A legmagasabb heti összpollenszámot Pesten mérték. Lecsengőben van a mogyoró és az éger pollenszórása, csökken a ciprus- és tiszafaféléké és a szilé, tetőzik a nyáré és a kőrisé, emelkedik a tölgy, a nyír, a fűz és a juhar pollenkoncentrációja. A ciprus- és tiszafafélék múlt heti csúcsa után ezen a héten a legtöbb városban a nyár pollenszemeiből volt a legtöbb – heti összpollenszáma ugrásszerűen emelkedett. A hét közepén Pesten, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szegeden és Győrött koncentrációja nagyon magas szintet ért el. Veszprémben, Egerben, Szekszárdon és Miskolcon a nyár virágporánál is nagyobb mennyiségben regisztrálták a csapdákban a kőris pollenszemeit.

Heti összpollenszáma az előző hetinek közel háromszorosa volt. A csúcsán túljutva jelentősen visszaesett a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása – országos összpollenszáma kevesebb, mint a felére csökkent. A hét második felében már országszerte egyre nagyobb mennyiségben volt jelen a tölgy és a nyír virágpora. Erősödik a fűz pollenszórása is – a héten már virágporának koncentrációja szinte mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet. Végéhez közeledik a mogyoró, az éger és a szil virágzása – pollenszemeikből közepes koncentrációt már csak néhány napon mértek. A légköri allergén gombák mennyisége jelentősen megemelkedett – vasárnap Győrött a nagyon magas szintet is elérte.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.