Óvatosan, sofőrök!

Homokvihar: éjjel is zárva lesz az 1-es főút Bicskénél

A viharos erejű szél, valóságos homokvihar miatt le kellett zárni az 1-es főút Pest megyei szakaszát.

2011.04.09 16:34ma.hu/havariapress/MTI

A reggeli óráktól átláthatatlan por- és homokvihar teszi lehetetlenné a közlekedést az 1-es út Bicske és Herceghalom közötti szakaszán. A látótávolság pár méterre csökkent, az úttestet vastagon homok borítja, rendkívüli a balesetveszély.

A rendőrség a 24-es kilométer környékén teljes szélességében lezárta az utat. Terelésre nincs mód. Az úttest tisztítását a szél enyhülésével kezdik meg az útkezelő szakemberei.

Óriási károkat okoztak a Tátrában délelőtt mért 170-180 km/h-s széllökések, épületek tetejei rongálódtak meg, fák dőltek a sínekre. A magas tátrai-válságstáb meghosszabbította a korábban kihirdetett vészhelyzetet, felszólították a gépjármű-tulajdonosokat, hogy ha tehetik, ne üljenek autóba - írja az InfoRádió.

A szombat hajnali órákban Bakonyszombathelyen és Tardoson is 99 km/h-s széllökést regisztrált az Időkép, de 90 km/h körüli lökéseket mértünk a Pilisben és a Kőszegi-hegységben is. A legnagyobb lökéseken már túl vagyunk, de továbbra is szeles marad időjárásunk - jelenti az idokep.hu.

Fokozott óvatosságot javasol a rendőrség az autósoknak a viharos szél miatt

Az erős, viharos szél miatt fokozott óvatosságra hívja fel az autósok figyelmét az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A határátkelők közül Ártándnál és Záhonynál várható torlódás a hétvégén.

Az ORFK szombat reggeli közleménye szerint a közutakon az elmúlt nap 24 órájában összesen 170 közúti közlekedési balesetnél intézkedett a rendőrség. Ezek közül halálos áldozatot egy sem követelt, 15 azonban súlyos, 47 pedig könnyű sérüléssel járt. Ezeken felül 108 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt. A rendőrség tájékoztatása szerint a határátkelőhelyek közül Ártándnál a teherforgalomban várható 30-60 perces torlódás a hétvégi kamionstop miatt vasárnap a be- és kilépő irányban.

Ismét számítani kell forgalomtorlódásra a hétvégén a záhonyi határon is.

A személyforgalomban be- és kilépő irányban 60-120 perces várakozás kialakulásával számolnak, a teherforgalomban pedig a hétvégi kamionstopot megelőző és az azt követő időszakban kilépő irányban 4-5 órás várakozásra készülnek, amelynek mértéke azonban nagyban függ az ukrán határ- és vámellenőrzés ütemétől.

A személyforgalomban közlekedőknek a záhonyi forgalomtorlódás elkerüléséhez alternatív útvonalnak továbbra is a 7 és 19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet, valamint a 8 és 16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánlja a rendőrség.

Homokvihar Hatvan és Hort között, a 3-as számú főútvonalon. A viharos szél felkapta a mezőgazdasági területek megszáradt felső, laza, homokos rétegét és homokvihar keletkezett. MTI


Éjjel is zárva lesz az 1-es főút Bicskénél

Várhatóan egész éjszakára zárva marad az 1-es számú főút Bicske és Herceghalom közötti szakasza, ahol reggel óta teljes útzár van érvényben, mert a szél nagy mennyiségű port fújt az útra - jelentette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Kovács Viktória reggel tájékoztatott arról, hogy a rendőrség a balesetveszély miatt lezárta a főutat a 24-es és a 27-es kilométer között. Hozzátette akkor azt is, hogy mivel kerülni csak az autópályán lehet, matrica nélkül használható az M1-es az érintett szakaszon a pályazár feloldásáig.

A homok- és porvihar az ország több más pontján is gondot okozott a közlekedésben a nap folyamán. Így például Etyek térségében, valamint a 83-as főút 40-41-es kilométerénél és az M6-os, M7-es autópályákon is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.