Felkai László szerint bérfejlesztés szükséges

Felkai: a munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség.

2011.03.25 13:45MTI

Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
   
"Garanciát senki nem vállalhat érte, de szeretnénk, hogy általában a rendészeti szervek a mostani állapothoz képest - és nem személyre lebontva, hanem általánosságban (...) - egy 30 százalékos bérfejlesztésben részesülnének" - mondta a közigazgatási államtitkár, hangsúlyozva, hogy a hivatásos állományok esetében az "aktív éveket", vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott elképzelés.
   
Felkai László a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat elmúlt 15 évéről elmondta, hogy ez a titkosszolgálat jött létre legutoljára, és ennek önállósága létjogosultságát kérdőjelezik meg a legkevesebben. Szerinte az NBSZ létrehozása "racionális szükségszerűség" volt.
   
Az összességében nagyjából kétezer embert foglalkoztató szervezet éves költségvetéséről, amely mintegy 15,5 milliárd forint, azt mondta: az összeg ugyan soknak is tűnhet, mégis "ez a pénz a szakszolgálat feladatához képest, és ahhoz képest, amit a társadalom elvár tőle, kevés". Az államtitkár hangsúlyozta, hogy megfelelő információk nélkül a társadalomnak kevés esélye van arra, hogy a bűnözői körökkel felvegye a harcot, ezért a szakszolgálat technikai fejlesztése alapvető prioritás, amelyhez a fedezetet biztosítani kell.
   
Boda József, az NBSZ főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy nagy kihívás elé állította a szolgálatot az információs technológia robbanásszerű fejlődése, s "ebből adódóan a szolgáltatások színvonalának megtartása". Értékelése szerint az NBSZ képes volt a folyamatos megújulásra és a "technikai változások arányos követésére".
   
Finszter Géza, aki a kilencvenes évek elején rövid ideig irányította az akkor még nem önálló szolgálatot, elmondta, hogy az NBSZ társadalmi rendeltetése a nemzetbiztonság, a közbiztonság és jogend védelme, és ez a készülő új alkotmányban is szerepel. Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági védelem annál hatékonyabb, minél korábban felismeri a legtávolabbi kockázatokat is, és ebben az esetben "elég a politikai eszközöket igénybe venni a szuverenitás megvédésében".
   
Az NBSZ honlapján a szakszolgálat 15 éves történetéről az olvasható, hogy a kétharmados kormányzati többséget eredményező 1994-es parlamenti választás után másfél évvel, 1995. december 19-én fogadta el az Országgyűlés a nemzetbiztonsági szolgálatokról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.