Hamarosan átalakítják a rendszert

Egyelőre nem változik a korkedvezményes nyugdíj rendszere

Év végén lejár a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjról szóló szabályozás, a kormány tervezi, hogy átalakítja a rendszert, de amíg nem készül el az új koncepció, marad a mostani.

2010.10.24 13:08MR1- Kossuth

Korengedményes nyugdíjba 57 éves kortól lehet menni, és a nyugdíjkorhatár eléréséig a cég fizeti az alkalmazott nyugdíját, sőt, még a postaköltséget is.

A gazdasági válság miatt sokan éltek ezzel a lehetőséggel: az idén például 12 ezren.

Ennek 16 milliárdos költségét a cégek fizetik, éppen ezért a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete úgy érvel: a korengedményes nyugdíjat érdemes megtartani, hiszen az államnak nem kerül semmibe. Az egészségre ártalmas munkakörökben alkalmazott korkedvezményes nyugdíj mellett is kiáll a szakszervezet.

A vegyiparban, több műszakos beosztásban dolgozók szomorú statisztikája támasztja ezt alá - mondta a szakszervezet elnöke. Székely Tamás szerint az ezt a munkakört ellátó munkavállalók nem élik meg a 65 évet.


Szakmai konferenciájukon a minap elhangzott: az éjszakai munkavégzés különösen veszélyes a nőkre. Például a nők esetében este 22 óra és reggel 7 óra között termelődik egy olyan enzim, amely gátolja a mellrák képződését.

Az éjszakai munkavégzés alatt ez az enzim nem termelődik. Év végén azonban mindkét nyugdíjról szóló szabályozás hatályát veszti. A kormányszóvivő, Nagy Anna azt mondta a Krónikának: szeretnék átalakítani a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszerét is, figyelembe véve a munkakörülmények változását. Ám méltánytalan lenne, ha egyik napról a másikra szüntetnék meg. Ezért várhatóan meg fogják hosszabbítani ezt a mostani rendszert, ezzel egy időben viszont meg kell születnie az új koncepciónak is, ami alapján új korengedményes és korkedvezményes rendszert lehet bevezetni.

A mostani szabályok meghosszabbításáról még ősszel dönt a kormány. Az átalakítás részleteit azonban nem ismerjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.