Nem kívánják kommentálni

Páros lábbal rúgták ki a helyettes államtitkárt a HM-től

Az tény, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára Tóth Zoltán József helyettes államtitkárt felmentették beosztásából, de semminemű feltevést, feltételezést nem kívánnak kommentálni.

2011.03.11 16:07MTI

A nol.hu pénteken adta hírül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azonnali hatállyal felmentette a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárát. A felmentés a cikk szerint "rendkívüli körülmények között" történt meg.

A nol.hu hivatalosan meg nem erősített információra hivatkozva hozzátette, hogy a helyettes államtitkár hirtelen eltávolításában "érdemi szerepe lehetett annak, hogy a Zrínyi Kommunikációs Kft.-vel kapcsolatos feljelentések nem voltak kellően megalapozottak, azaz a minisztert tudatosan vagy véletlenül, de félrevitték az ügyben".

A HM sajtófőnöke az MTI-nek kifejtette: a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény értelmében nem kötelesek indokolni a felmentést. Azt viszont elmondta, hogy a helyettes államtitkárt "egyeztetéseket követően, személyes okból" menesztették. Ezenkívül semmi mást nem tesznek hozzá az ügyhöz - jelentette ki Kovács Attila. Tóth Zoltán Józsefet tavaly június 7-én nevezte ki Orbán Viktor a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárává.

A honvédelmi miniszter egy tavaly nyári parlamenti vita során úgy beszélt róla: "a helyettes államtitkár jogász, politológus, közigazgatást oktat, hat könyvnek, számtalan cikknek a szerzője, a Szent Korona-tan egyik legelismertebb kutatója", büszke arra, hogy a munkatársául szegődött. Hende Csaba szerdán az MTV Este című műsorában arról beszélt, hogy az átvilágítás során húsz különböző bűncselekményt tártak fel a Zrínyi Kommunikációs Kft.-nél a szakemberek, ezért a legfőbb ügyészhez fordult.

Elmondása szerint ezek gazdasági jellegű bűncselekmények, egyebek mellett hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás.

Tóth Zoltán József: elvi ellentéteink voltak Hende Csabával

A Honvédelmi Minisztérium (HM) felmentett helyettes államtitkára szerint elvi ellentétek miatt kellett távoznia a tárcától. Tóth Zoltán József pénteken  azt mondta, hogy az utasításokat mindig végrehajtotta, de a Hende Csaba miniszter és a közte kialakult elvi ellentétek miatt végül el kellett hagynia a minisztériumot.

Ezzel kapcsolatban Tóth Zoltán József az MTI-nek kijelentette: "a becsületemet dokumentumokkal is alá tudom támasztani". Szavai szerint egyébként a transzparenciát nem csak a múltbeli, hanem a jelenlegi minisztériumi ügyekre is alkalmazni kellene.

A HM pénteken az MTI kérdésére közölte: az tény, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára Tóth Zoltán József helyettes államtitkárt felmentették beosztásából, de semminemű feltevést, feltételezést nem kívánnak kommentálni. A HM sajtófőnöke kifejtette: a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény értelmében nem kötelesek indokolni a felmentést. Az ügy kapcsán mindössze annyit mondott, hogy a helyettes államtitkárt "egyeztetéseket követően, személyes okból" menesztették. Ezenkívül semmi mást nem tesznek hozzá az ügyhöz - fogalmazott Kovács Attila.


Tóth Zoltán Józsefet tavaly június 7-én nevezte ki Orbán Viktor a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárává.

A honvédelmi miniszter egy tavaly nyári parlamenti vita során úgy beszélt róla: "a helyettes államtitkár jogász, politológus, közigazgatást oktat, hat könyvnek, számtalan cikknek a szerzője, a Szent Korona-tan egyik legelismertebb kutatója", és büszke arra, hogy a munkatársául szegődött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.