Minden eshetőséget megvizsgálnak

Hende: minden opció az asztalon a líbiai helyzettel kapcsolatban

Minden opció nyitva van, minden eshetőséget megvizsgál, és a kellő időben minden szükséges intézkedést meg fog hozni a nemzetközi közösség a líbiai helyzettel kapcsolatosan.

2011.02.25 12:50MTI

Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken, az Európai Unió védelmi minisztereinek gödöllői informális tanácskozásán közvetve utalt arra, hogy napirenden szerepel a Líbia elleni fegyverembargó, az utazási korlátozások, valamint a líbiai számlák befagyasztása is. Megismételte ugyanakkor, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül "drasztikus szankciókat, kemény lépéseket" aligha lehet hozni.

Hende Csaba egyetértett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral abban, hogy Líbiával kapcsolatban mind az atlanti szövetség, mind az Európai Unió óriási kihívás előtt áll.

Ezzel összefüggésben az MTI-nek úgy értékelte, hogy a líbiai válsághelyzet, illetve az abból leszűrt tapasztalatok mindenképpen előrelendítik a két szervezet közötti együttműködést, és kimozdítják a holtpontról a sajátos problémák miatt hosszú idő óta elakadt együttműködési törekvéseket.


Ez utóbbival összefüggésben a görög-török-ciprusi problémakörre utalt. A miniszter elmondta, hogy a líbiai válság abszolút mértékben uralta a védelmi miniszterek tanácskozását.

A részt vevő miniszterek már kora reggel brüsszeli videokapcsolat létesítésével tájékozódtak a legfrissebb fejleményekről, és minden felszólaló érintette a líbiai ügyeket.

"Minden eshetőségre fel kell készülni" - hangsúlyozta a miniszter. Az EU legfontosabb feladatának Hende Csaba a Líbiában rekedt néhány ezer uniós állampolgár evakuálását nevezte.

Utalt arra, hogy a tripoli repülőtéren válságos a helyzet, a légikikötő kezd egy menekülttáborhoz hasonlítani. Ezért különböző légi és vízi utakon, eszközökkel folyik az evakuálás előkészítése, illetve maga az evakuálás. Magyarország az unió soros elnökeként mindkét, Tripoliban állomásozó diplomatájával részt vesz e tevékenység koordinálásában. A miniszter ugyanakkor az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a líbiai válság rendezését célzó erőfeszítésekben a soros elnöki tisztség ellenére Magyarország nem játszhat kezdeményező szerepet. A Lisszaboni Szerződés hatálybalépését, illetve az európai Külügyi Szolgálat felállását követően a soros elnökség tartalma megváltozott a külügyekben, illetve a védelempolitikában.

Az elnöki funkciót nem a soros elnökök látják el, hanem Catherine Ashton, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Ez indokolja azt, hogy a gödöllői tanácskozáson is Ashton elnököl - jelentette ki a miniszter, utalva arra: ebből következően a magyar elnökségnek a líbiaihoz hasonló válsághelyzetekben nincs kiemelt szerepe a külpolitika meghatározásában.

Hende Csaba megerősítette, hogy a legfrissebb líbiai események megvitatására hivatott NATO-tanács rendkívüli ülésével párhuzamosan ugyancsak rendkívüli megbeszélést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. Értesülése szerint a testület már megkezdte az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.