Béki, John és Szent-Iványi is...

Fodor Gábor felfüggeszti ügyvivői tagságát az SZDSZ-ben

Fodor Gábor felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében, amíg utóbbi fórum nem talál politikai megoldást a liberális párt tavaly márciusi tisztújító közgyűlésekor történt visszaélések és a Jüttner-bizottság jelentése nyomán kialakult helyzetre

2008.03.21 19:14MTI

A miniszter a távirati irodának döntése indokaként azt említette, hogy az ügyvivő testület másodszor sem tudott döntést hozni a tavalyi elnökválasztás kapcsán történtekről. A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy üt-tagságának felfüggesztése összefüggene azzal, hogy Kóka János pártelnök pénteken azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat.

Fodor Gábor hangsúlyozta: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi. Hozzátette: az ügyvivő testület megbeszélésein előállt megoldási javaslattal, de azt nem fogadták el. Ennek részleteiről Fodor Gábor nem kívánt beszélni az MTI-nek.

Béki, John és Szent-Iványi is felfüggeszti ügyvivői tagságát az SZDSZ-ben

Fodor Gáborhoz hasonlóan Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert a tavalyi elnökválasztás kapcsán az üt nem hozta meg a szerintük szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító küldöttgyűlésről; a három politikus erről közleményben tájékozatta pénteken az MTI-t.

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István szerint a Jüttner-bizottság vizsgálata után egyértelmű a helyzet, hiszen a jelentés kimondja, hogy a titkos szavazással lebonyolított elnökválasztás, az ügyvivők, valamint az országos tanács húsz tagja választási eredményét "befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok"

"Az SZDSZ Országos Ügyvivői Testületének, mint a párt politikai vezetésének feladata ebben a helyzetben nem az, hogy a kialakult válságot mélyítse, hanem közös erővel, a személyes érdekeket félretéve, a megmaradt és a potenciális szavazóink elvárásával összhangban megoldja" - írta a három politikus, akik szerint azonban csütörtökön az ügyvivő testület elmulasztotta, hogy meghozza az egyetlen vállalható döntést.

Mint írják, a szükséges politikai döntés elmaradása egyre nagyobb károkat okoz az SZDSZ-nek. "Az elmaradt döntésért a felelősségben osztozni nem tudunk és nem kívánunk. Ezért a mai nappal az országos tanács soron következő üléséig üt-tagságunkhoz fűződő jogaink gyakorlását felfüggesztjük" - közölték a liberális politikusok.

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István azt várja, döntésüket követően Kóka János és azon ügyvivők, akik nem tartották szükségesnek, "hogy közösen megnyissuk az utat a tisztújító küldöttgyűlés előtt, most végre döntésre jutnak". Reményüket fejezték ki, hogy az országos tanács április 5-i ülésére olyan javaslatot terjesztenek elő, amely elősegíti kibontakozást, "az SZDSZ legitimációs válságának lezárását".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.