Távozzanak a pártból, akik csaltak!

Kóka János: már az első körben elnök lettem volna

A Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult és egyértelműen megállapította: T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna - mondta az SZDSZ elnöke.

2008.03.21 15:58MTI

Kóka János újságírói kérdésre hozzátette: nem lehet tudni, hogyan szavazhatott ez a négy ember, de a "politikai valószínűsége zéró," hogy rá voksoltak volna. Megjegyezte: az álszavazók nevét személyiségi jogaikra való tekintettel nem hozzák nyilvánosságra. A liberális pártelnök ragaszkodik ahhoz, hogy távozzanak a pártból, akik csaltak vagy csalást szerveztek.

Arra a kérdésre, hogy szerinte szükség van-e ismét tisztújításra az SZDSZ-ben, Kóka János azt mondta, április 5-én az országos tanács dönt arról, össze kell-e hívni az új küldöttgyűlést. "Bármikor, bármilyen helyzetben kész vagyok megmérettetni magamat, még akkor is, ha kiderült, hogy az én javamra senki nem szervezett illegális szavazatokat" - hangsúlyozta Kóka János.

A csütörtöki koalíciós egyeztetés kapcsán - szintén kérdésre válaszolva - arról beszélt, hogy meggyőződött arról: a szocialisták nem akarják eltörölni a reformokat. Hozzátette, hogy az SZDSZ továbbra is szükségesnek tartja a magántőke részvételét az egészségbiztosítási pénztárakban. A pártelnök beszámolt arról, hogy a Liberális Gazdasági Kabinet és a Liberális Energetikai Munkacsoport pénteken a villamosenergia-piac és a gázpiac szabályozásának legfontosabb kérdéseiről tartott konzultációt.

A politikus a villamosenergia tekintetében a piaci verseny fokozását és a meglévő monopóliumok lebontását nevezte meg célként. Hozzátette: hosszú távon regionális, közép-európai árampiacot kell kialakítani, amely kézben tarthatja a villamosenergia árakat és bővítheti a kínálatot.

Véleménye szerint a villamosenergia-piacon egy torz szerkezet alakult ki, mert a felszabadított piaci környezetben megmaradt a monopóliumot megtestesítő Magyar Villamos Művek (MVM) eredeti szerkezete és ez lehetetlenné teszi a nagykereskedelmi oldalon a versenyt. Kóka János közölte: a gazdasági és közlekedési tárca eredeti javaslatainak megfelelően még a tavaszi parlamenti ülésszakban kezdeményezik a szabályozás felülvizsgálatát.

A pártelnök bejelentette: támogatják a miniszterelnök arra vonatkozó javaslatát, hogy megtörjék a MVM monopóliumát. Szerencsétlennek nevezte, hogy a független rendszerirányító ma a monopolhelyzetben lévő Magyar Villamos Művek tulajdona. Az SZDSZ elnöke szerint a hosszú távú áramátvételi megállapodások felbontására és újratárgyalására is szükség van. Úgy vélte, nem helyes az MVM korábbi vezetőinek nyakába varrni a kialakult helyzetet, mert ők egy profitorientált társaság vezetőiként a nyereség maximalizálására törekedtek. Hozzáfűzte: ezek után kezdeményezni akarják a független rendszerirányító és az MVM tőzsdei privatizációját.

Kóka János kiemelten fontosnak nevezte a gázpiac liberalizációját, és azt, hogy hosszú távon teremtsék meg a valódi több lábon állás lehetőségét. Megjegyezte: az Európai Unió által szorgalmazott Nabucco-projektet támogatni kell. Szerinte minél hamarabb le kell zárni a gázpiac liberalizációjáról szóló vitát és meg kell alkotni a piacot megnyitó törvényt. Mint elhangzott, a Nabucco-projekt Oroszországtól független gázforrásokat tár fel és biztosítja, hogy hosszú távon megtörhető legyen az orosz gázmonopólium. A sajtótájékoztatón részt vett Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter is, aki elmondta: elindult a munka, amelynek célja a villamos árampiac szabályozási környezetének módosítása és az MVM-csoport átalakításának előkészítése.

A tárcavezető célként nevezte meg, hogy április végére megszülessenek azok a kormányzati döntések, amelyek nyomán a parlament még tavasszal lezárhatja az ezzel kapcsolatos törvényhozási munkát. Kákosy Csaba szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szereplők szabályozása, illetve az árampiaci aukciók szabályozási környezetének kialakítása a cél. Az MVM-csoport jövőképére vonatkozó javaslatok között említette, hogy a Paksi Atomerőművet a csoport tagjaként kell megtartani, a rendszerirányító Mavirt pedig a hozzá tartozó hálózattal együtt ki kell venni a csoportból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.