Ellenőrzések kezdődnek a diszkókban

West Balkán: sok szabálytalanságra bukkant a rendőrség

Sok szabálytalanságot tárt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal a Nyugati téri szórakozóhellyel kapcsolatban, ahol a múlt szombaton hárman vesztették életüket a diszkóból kiáramló tömegben

2011.01.21 14:16police.hu

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a West Balkánt bérlő gazdasági társaságnak és a buli szervezőinek a sorozatos jogsértései vezettek a három lány halálához. Mint írják: a bérlő cég mint építtető az épület különböző szintjein végzett átalakítások után sem építési, sem használatbavételi engedéllyel nem rendelkezett, kiürítési terve nincs.

A hely a hatósági engedélyek szerint 19 órától 22 óráig tarthatott nyitva, egy korábbi ellenőrzésen ennek megszegése miatt egyszer már bezárták. A szórakozóhely tulajdonosai a bérleményt egy zenés rendezvény céljából január 15-re bérbe adták egy vállalkozásnak annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a helyszín építési területnek minősül, ahogy tisztában voltak azzal is, hogy ott korábban sem tarthattak volna rendezvényeket.

Így a hatóságokat és a jogszabályokat kijátszva tartották meg a rendezvényt - olvasható a rendőrség honlapján. Ráadásul mind a bérbe adó, mind a bérbe vevő cég irányítói tudtak arról, hogy a szórakozóhely - biztonságosan kiüríthetően - 307 fő befogadására alkalmas; a bérlő maga is 300 fős befogadóképességet írt le a kereskedelmi tevékenység folytatását kérelmező bejelentésében.

A fentiek ellenére a tragédiával végződő rendezvényre 4200, beléptetéshez szükséges karszalagot rendeltek meg úgy, hogy a bérbeadónak 1800 főben maximálták a résztvevők létszámát. A jelenlegi adatok szerint a rendezvényen mintegy 2800-an vettek részt. Az eljárás során felvetődött a megalapozott gyanú, hogy a bérleti szerződésen a bérlő nevét és pecsétjét aláhamisították - fűzték hozzá.

A gyanúsítások szerint a sorozatos jogsértés miatt kialakult helyzet vezetett a három fiatal lány halálához. A kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított büntetőeljárásban hat embert gyanúsítottak meg, valamennyien szabadlábon védekeznek.

A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

Átfogó rendőri ellenőrzés kezdődik a Pest megyei szórakozóhelyeken

Átfogó rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közeljövőben Pest megye számos szórakozóhelyén - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Kovács Viktória az Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott, a West Balkánban történt tragikus esettel összefüggő intézkedési terv kapcsán el mondta: a legnagyobb, 1,2 milliós lélekszámú Pest megyében is akcióba lendülnek a rendőrök.

A szóvivő szerint előzetes felmérés alapján döntenek majd arról, hogy melyik szórakozóhelyeket ellenőrzik, de sem a helyszínekről, sem az akciótervnek megfelelően tartandó razziák időpontjáról és mélységéről nem közölnek részleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.