Szabadlábon az öt gyanúsított

90 napra bezáratták a West Balkánt

A West Balkán Kft. kijátszotta a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet. Szabadlábra helyezte a szombat éjszakai budapesti diszkótragédia másik négy gyanúsítottját is szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

2011.01.19 14:08MTI

A Pesti Imre kormánymegbízott által aláírt közlemény szerint a hivatal - mint másodfokú hatóság - azonnal hozzáfogott a hatáskörének megfelelő vizsgálatokhoz.

Az ellenőrzés során a kormányhivatal megállapította: az elsőfokú hatóságként eljáró VI. kerület Terézváros Önkormányzat jegyzőjének hivatalból tudomása volt arról, hogy a szórakozóhely a bejelentésben közölt feltételektől eltérő nyitvatartási idővel működik. Helyszíni jegyzőkönyvében a jegyző intézkedett is a bezárás érdekében, ám a végrehajtás elmaradt.

A kormányhivatal kedden, felügyeleti jogkörét gyakorolva, utasította az önkormányzatot, hogy a kereskedelmi tevékenység ügyében egy napon belül hozzon döntést és gondoskodjék annak végrehajtásáról.

A szabályozási hátteret megvizsgálva a hivatal megállapította, hogy az ide vonatkozó 210/2009. Kormányrendelet az indokoltnál nagyobb mozgásteret enged, így lehetőséget nyújt a szabályok kijátszására.

A vizsgálat eddigi eredménye alapján a West Balkán Kft. is ezt tette. A Budapest Főváros Kormányhivatala az ügymenetek gyorsítása és a jobb átláthatóság érdekében kezdeményezi a törvényi szabályozás szigorítását, továbbá javaslatot tesz egyes szakhatósági jogkörök egyesítésére. A hivatal részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, barátainak - áll a közleményben.

Rendőrök vezetik elő az egyik gyanúsítottat a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján (fotó: MTI)


Szabadlábra helyezték az összes gyanúsítottat

Szabadlábra helyezte a szombat éjszakai budapesti diszkótragédia másik négy gyanúsítottját is szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság, így az ügy mind az öt gyanúsítottja szabadlábon védekezhet - erősítették meg a tárgyalást követően ügyvédek az MTI információját.

Szigethy György, a bérbeadó cég egyik ügyvezetőjének védője közölte: a bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsítottak esetében a megalapozott gyanúra se áll rendelkezésre elég bizonyíték. Kertész Gusztáv, a bérlő cég ügyvezetőnek ügyvédje azt mondta: a végzés nem jogerős, az ügyészség azt megfellebbezte.

A négy gyanúsítottat szerda délelőtt még bilincsben, rendőrök kíséretében, fotósok és televíziós kamerák gyűrűjében kísérték be a tárgyalóterembe, ahonnan szabadon távozhattak.

Az ügy ötödik gyanúsítottjáról már kedden döntött a bíróság, Sz. Győző, a létesítményt bérbe adó cég ügyvezető-tulajdonosával szemben nem tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését. Esetében ugyancsak fellebbezést jelentett be az ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség kedden közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség valamennyi gyanúsított esetében kezdeményezte az előzetes letartóztatás elrendelését, mert szerintük szabadlábon hagyásuk esetén feltételezhető, hogy meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást.

Szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap este jelentette be, hogy öt embert őrizetbe vettek és több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A belügyminiszter tájékoztatóján kiosztott sajtóanyagban monogramokkal - Sz. Gy.; K. T.; A. G.; F. B. G.; P. L. - jelölték a gyanúsítottakat. A budapesti rendőrfőkapitány az MTI kérdésére vasárnap elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

BRFK: a rendezvény szervezésében vett részt az újabb gyanúsított

A budapesti West Balkán szórakozóhelyen tartott múlt szombati, tragédiával végződött rendezvény szervezésében működött közre az ügy hatodik gyanúsítottja - közölte a honlapján szerda délután a rendőrség.

A Cs. J. monogrammal jelölt férfit több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt állította elő, majd vette őrizetbe a rendőrség.

A BRFK kezdeményezte az eljáró ügyészségnél a férfi előzetes letartóztatását.

Az MTI úgy tudja, hogy a férfit egy szerződéssel összefüggésben vették őrizetbe a nyomozók, még kedden.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap este jelentette be, hogy öt embert őrizetbe vettek és az ügyben több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A kerületi jegyző 90 napra bezáratta a West Balkánt

A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra, ideiglenesen bezáratta a budapesti West Balkán szórakozóhelyet - tájékoztatta a kerületi önkormányzat a döntésről az MTI-t.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.