Kilenc önkormányzat nehéz helyzetben van

Közel 600 négyzetkilométert borít belvíz a Közép-Tisza vidékén

Az elmúlt 24 órában az enyhe időjárás hatására nagy mértékben nőtt az elöntött földterületek nagysága a Közép-Tisza vidékén: jelenleg mintegy 573 négyzetkilométeren áll a belvíz, ebből 157 négyzetkilométer vetett terület - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője vasárnap az MTI-vel.

2011.01.09 12:55MTI - Fotó: MTI

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint belvíz-védekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás; továbbra is másodfokú a készültség a cibakházi, a mezőtúri, a ceglédi, a jászberényi, a jászkiséri, a kiskörei, a kunhegyesi, és tiszakécskei szakaszon, míg Karcag és Kisújszállás térségében harmadfokú készültséget tartanak fenn.

Fotó: MTI

Szombaton 60 szivattyútelep összesen 4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvíz elleni védekezésben a győri központú társigazgatóság gépészeivel együtt 178 ember vett részt.

A szivattyútelepek üzemeltetésén és a megelőző munkákon túl a vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végezték illetve végzik.

A csatornaőrök továbbra is folyamatosan ellenőrzik a csatornák állapotát. Az igazgatóság területén a Jásztelek és Jászapáti közötti műúton továbbra is időszakos vízátfolyás tapasztalható.

A felmelegedés és az olvadás miatt több terület megközelítése lehetetlenné vált, ami miatt a munkavégzés egyes helyeken megnehezült. A vízgazdálkodási társulatok sorában a mezőtúr-tiszazugi harmadfokú, míg további öt másodfokú készültséget tart fenn.

Szivattyútelepeik üzemeltetésével igyekeznek segíteni a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz csökkentésében. A Közép-Tisza vidékén lévő önkormányzatok közül 13 első fokú, 20 másodfokú készültségben védekezik immár hetek óta a belterületi elöntések megfékezéséért.

Legnehezebb helyzetben 9 önkormányzat van, Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd és Nyársapát helyhatósága harmadfokú készültséget tart fenn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.