"Odacsap" a Magyar Agrárkamara

Kölcsönös megfeleltetés: többet kell teljesíteni a támogatásért

A meglévők mellett újabb jogszabályban foglalt gazdálkodási követelményeket (JFGK) kell teljesítenie a magyar mezőgazdaságban a gazdálkodóknak a kölcsönös megfeleltetés rendszerén belül ez év januártól - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara (MA) legújabb, az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatójában.

2011.01.03 16:36MTI

A jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények most állat- és növény-egészségügyi, illetve élelmiszerbiztonsági előírásokkal egészültek ki. Ezek és az utóbbi években már életbe léptetett szabályok teljesítése alapfeltétele annak, hogy a gazdálkodók hozzájussanak a támogatáshoz.

A kölcsönös megfeleltetés rendszerének mostani bővítése egy 2003-ban kezdődött folyamat része.

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformja - ez lényegében a termeléstől elválasztott közvetlen támogatási rendszer - során új, egységes szakmai feltételrendszert vezettek be már korábban az Európai Unióban. Ez az úgynevezett kölcsönös megfeleltetés (KM) rendszere. Mindez pedig a kötelezettségek meghatározásán, azok betartásán, ellenőrzésén és a meg nem felelés esetén pedig a szankciók alkalmazásán alapul. A kölcsönös megfeleltetés szabályzórendszerében eddig négy előíráscsoportot vezetett be Magyarországon.

A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásait (HMKÁ) 2004-től alkalmazzák Magyarországon.

További nyolc jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmény - amelyek a környezetvédelemre, az állatok azonosítására és nyilvántartására szolgálnak - 2009-től hatályos. Míg 2010-től az Agrár-környezetgazdálkodási minimumkövetelmények előírásait kell alkalmazniuk a magyar gazdálkodóknak.

Az idei évtől újabb hét jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmény - a közegészség-, az állat- és növényegészségügy területére, valamint a megbetegedések bejelentésére vonatkozók - lép életbe Magyarországon. Újabb három jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmény pedig - amely az állatjólétet szabályozza - várhatóan 2013-tól lesz hatályos.

Az új idei követelménycsomag lényegében a növényvédőszerek kezelésével, az állattenyésztésben az egyes hormon- vagy homeosztatikus hatású anyagok és más vonatkozású felhasználási tilalmak betartásával, továbbá az élelmiszerbiztonsággal, és több veszélyes állatbetegség - például a szivacsos agyvelőbántalmak (TSE), a fertőző száj- és körömfájás, a kéknyelv betegség - megelőzésével foglalkozik - tartalmazza a Magyar Agrárkamara tájékoztatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.