Ki a hibás?

Tanárverések: személyes egyeztetéssel az iskolai erőszak ellen

A politika kiszorult az oktatási intézményekből, a testi és verbális erőszak viszont terjed az iskolákban. Az oktatási jogok biztosa a személyes egyeztetések fontosságát hangsúlyozza.

2010.12.28 09:08MR1 - Kossuth/ma.hu

Míg egy évtizeddel ezelőtt a szülők fordultak a legtöbb panasszal az oktatási jogok biztosához, három-négy éve már főleg a diákok élnek ezzel a lehetőséggel. 2000-ben hatszáz, idén már 1600 panaszt érkezett, kétharmaduk a közoktatás, egyharmaduk a felsőoktatás területéről – mondta el az MR1 - Kossuth 180 perc című műsorában Aáry-Tamás Lajos.

A szülők és a diákok nemcsak panasszal keresik meg az oktatási jogok biztosát, hanem sokszor csak tájékoztatást kérnek, mert úgy érzik, hogy az ügyüknek jogi vetülete is lehet. A legsúlyosabb jogsértés, a testi fenyítés mellett terjed a verbális erőszak is.

Az iskolai közösségekben természetesek a konfliktusok – mondja Aáry-Tamás Lajos. Az ombudsman ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ezek feloldásában nagyon fontos szerepe van a személyes egyeztetésnek, az ilyenkor létrejövő megállapodás ugyanis nagyon tartósnak bizonyul.

Mindeközben a politikai ügyek kiszorultak az iskolákból. Aáry-Tamás Lajos ezt annak tulajdonítja, hogy a 2002-es választások idején nagyon határozott állásfoglalással ítélték el a kampány beszivárgását az oktatási intézményekbe, és a politikai marketingesek is rájöttek, hogy ennek sokkal több a kockázata, mint a haszna.

A politikát ugyanakkor nem szabad kitiltani az iskolákból – tette hozzá az ombudsman, hiszen a gyerekeket aktív állampolgárrá kell nevelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.