Budapesten jól járhatóak a főutak

Havazás: nehezen járható mellékutak Szentendre környékén

Budapesten hétfő hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult; a főutak jól járhatóak, a mellékutcák viszont még havasak.

2010.12.27 11:54MTI

Budapesten nagyjából két centiméter friss hó esett, miután vasárnap éjszaka folyamatosan szállingózott a . A mintegy 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségiközlekedési-úthálózaton 80 szóró munkagéppel dolgoztak folyamatosan a hó eltakarításán.

A főútvonalak mellett elsősorban a hidakat, felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakat tisztították meg.

A mellékutak még havasak, takarításukat csak a csapadék megszűnését követően hat-nyolc óra múlva tudják megkezdeni - írta közleményben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Ha azonban a mellékutak takarítása alatt ismét havazni kezd, munkagépeikkel visszatérnek a főutakra - tették hozzá.

A Fővinform sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: a főutak csupán nedvesek, így azok jól járhatóak, a mellékutcák viszont még havasak. A BKV járatai hajnalban rendben elindultak.


Nehezen járható mellékutak Szentendre környékén

Nagy erőkkel dolgoznak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hókotrói a Pest megyei Dabas, Monor és Cegléd térségében, ahol még a hétfő reggeli órákban is havazott; Szentendre környékén több mellékút csak egy nyomon járható, míg Tinnyén egy magas hófal okoz gondot - közölte a cég kommunikációs csoportvezetője az MTI-vel.

Pécsi Norbert elmondta, hogy a Magyar Közút dabasi, monori és ceglédi üzemmérnökségeinek területén a folyamatos havazás miatt 20 munkagéppel intenzíven takarítják az utakat, de Szentendre térségében is közel a legmagasabb, úgynevezett hármas fokozatban dolgoznak munkatársai. Ez utóbbi területen több mellékút csak egy nyomon járható, ezért saját és bérelt hómarókkal, illetve úgynevezett nyitó ekékkel takarítják az utakat.

Tinnye belterületén - egy 150 méteres szakaszon - mintegy 2,5 méteres hófal emelkedik, így itt is nehéz az előrejutás - tette hozzá a csoportvezető. Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, de a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel ezeken a szakaszokon már biztonságosan lehet autózni - hangsúlyozta Pécsi Norbert.

A Magyar Közút továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a megváltozott időjárási- és úthelyzethez igazodva, különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel haladjanak, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a megyei diszpécserszolgálatokon kívül a cég Útinform szolgálatától (www.kozut.hu) lehet aktuális információkat szerezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.