301 igen

Iszapömlés - Újabb három hónappal meghosszabbítható a veszélyhelyzet

A kormány a jövő év március 31-ig rendeletben hosszabbíthatja meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém megyében 2010. október 6-án elrendelt veszélyhelyzetet.

2010.12.20 23:15MTI

A parlament hétfőn 301 igen, 2 nem és 37 tartózkodó szavazattal fogadta el az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot. A tartózkodó és a nemmel szavazó képviselők mind szocialisták voltak. Nemmel szavazott Juhász Ferenc és Szanyi Tibor.

Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésében elsősorban a kedvezőtlen időjárással indokolja a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét, a szokatlanul csapadékos téli időszak ugyanis hátráltatta a kárenyhítést és a helyreállítást, illetve a további katasztrófák kivédésére szolgáló új védmű megépítését.

A tárcavezető megjegyzi, hogy Veszprém megyében egyelőre nem fejeződött be a külterületi kárfelszámolás sem, így mintegy ezer hektáros szennyezett mezőgazdasági terület mentesítése érdekében továbbra is szükség van a honvédség alkalmazására, amit csak a veszélyhelyzet fenntartása tesz lehetővé.

A képviselők döntésükkel arra kérik a kormányt, hogy 2011. február 28-ig vizsgálja felül a rendelettel bevezetett intézkedések érvényének meghosszabbítását és arról tájékoztassa a Házat.

A javaslat emellett azt is tartalmazza, hogy a kabinet a veszélyhelyzet fenntartásáig adjon országgyűlési tájékoztatást a már megtett és a várhatóan szükséges intézkedésekről.


A Magyar Alumínium Zrt. (Mal) területén 2010. október 4-én a déli órákban szakadt át az iszaptároló 10. kazettájának nyugati gátja. A katasztrófa következtében 600-700 ezer köbméter vörösiszap árasztotta el Kolontár és Devecser mélyebben fekvő területeit.

A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét, a sérültek száma pedig meghaladta a százötvenet. A kormány két nappal később veszélyhelyzetet hirdetett ki Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében.

A katasztrófák elleni védekezésről szóló törvény szerint a rendeleti úton bevezetett intézkedések a katasztrófaveszély elmúltáig, illetve a következmények felszámolásáig, de legfeljebb tizenöt napig lehettek érvényben, meghosszabbításukra ezt követően az Országgyűlésnek kellett felhatalmazást adnia.

A parlament október 19-én szintén határozatban hatalmazta fel a kormány a veszélyhelyzet év végéig történő meghosszabbítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.