Kezdődik a vita

Ingyenes tankönyv az általános iskolákban?

Kezdődik a vita az új közoktatási törvény tervezetéről. A javaslatot bemutatva Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt mondta, jelentős változás indul a közoktatásban.

2010.12.04 09:48MR1- Kossuth

Újra lesznek kötelező kerettantervek, változik az érettségi szabályozása, kevesebb tankönyvre lesz szükség. A vita a hónap végéig tart, ezt az érdekképviseletek meghosszabbítanák. A közoktatási törvény tervezete szerint nemcsak a rászorulóknak, hanem fokozatosan minden általános iskolás gyereknek ingyenessé teszik a tankönyveket, amelyekből az eddiginél kevesebb lesz.

A tankötelezettség 17 éves korig tart, és ismét bevezetik a kötelező érvényű választható kerettanterveket.

Az iskolára még nem érett gyerekeknek előkészítő osztályt indíthatnak az intézmények, a sajátos nevelési igényűeket pedig külön osztályban taníthatják.

Hoffmann Rózsa államtitkár azt mondja, küzdeni kell az elkülönítés ellen, de nem mindenáron.

„Az integrált oktatás sikerességének az a feltétele, hogy az integrációra szoruló gyerekek létszáma ne haladja meg az osztálylétszám tíz százalékát. Meglehetősen képmutató volt az előző rendszer, amikor elvárta volna az oktatástól, hogy sikerre tudja vinni az integrációt olyan körülmények között, amikor az osztályban a gyerekeknek szinte a fele integrációra szorult volna” – magyarázta.

Szigorúbb lesz az érettségi


Hat tantárgyból kell vizsgázni, köztük egy természettudományos tárgyból. A hat és nyolc osztályos gimnáziumok közül csak azok maradhatnak fenn, amelyek valóban sikeresek a tehetséggondozásban. A tanárképzés ideje hat év lesz.

A pedagógusi életpályamodell - amely leghamarabb két év múlva léphet életbe - egy kétéves gyakornoki időszakból és négy további szakaszból áll majd, a tanároknak vizsgázniuk kell a továbblépéshez.

A gyakornokok a minimálbér másfél-kétszeresét kapják, ehhez igazodik a többiek fizetése. Például a második kategóriában lévő pedagógusoknak a gyakornoki fizetés másfélszerese jár majd.


A szakszervezetek kevésnek tartják az időt a véleménynyilvánításra. Az államtitkár azt mondta, nem tolják ki a társadalmi egyeztetés december végi határidejét, de a jövő év elején, a parlamenti döntés előtt még lesz alkalom javaslatokat tenni.

A fejlesztési minisztérium államtitkára, Ángyán József egy vidéki rendezvényen arról beszélt, hogy a kormány tervei szerint ötszáz kistelepülésen indítanák újra az alsó tagozatos oktatást.

Az MR1-Kossuth Rádió kérdésére Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár viszont azt mondta, számításai szerint legfeljebb néhány tucat település dönt majd az újraindítás mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.