180 millió dolláros kenőpénzügy

Nigéria vádat emel Cheney ellen egy vesztegetési ügyben

Vádat készül emelni Dick Cheney volt amerikai alelnök ellen Nigéria korrupcióellenes hatósága a Halliburton olajipari cég egyik részlegének 180 millió dolláros kenőpénzügyében; Cheney ügyvédje pénteken visszautasította a vádakat.

2010.12.03 12:32MTI

Az afrikai ország gazdasági bűnözés ellen harcoló bizottságának (EFCC) szóvivője csütörtökön közölte, hogy vádat készülnek emelni az alelnöksége előtt a Halliburton cég élén álló Cheney ellen, de részleteket nem árult el. Az EFCC kedden beidézte a Halliburton nigériai leányvállalatának vezetőjét, miután a múlt héten házkutatást tartott az amerikai cég lagosi irodáiban, és őrizetbe vett tíz alkalmazottat, köztük külföldieket.

Dick Cheney visszautasította az ellene felhozott vádakat, és ügyvédje, Terrence O'Donnell csütörtökön Washingtonban "teljesen alaptalannak" nevezte azokat, valamint elmondta: az amerikai igazságszolgáltatás már nyomozást indított az ügyben, és arra a megállapításra jutott, hogy a volt alelnök részéről nem történt hivatali visszaélés.

A houstoni székhelyű KBR mérnöki vállalatot, amely 2007-ig a Halliburton egyik részlege volt, tavaly egy amerikai bíróság bűnösnek találta abban a vádpontban, miszerint 1994 és 2004 között 180 millió dolláros kenőpénzt fizetett nigériai tisztviselőknek, hogy elnyerje egy 6 milliárd dolláros projekt kivitelezésének jogát a Niger-deltában.

A KBR és a Halliburton, melynek élén akkoriban Cheney állt, 579 millió dollárt fizetett azért, hogy ejtsék a korrupciós vádakat, de Nigéria, Franciaország és Svájc végül saját nyomozást indított az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.