Hibáktól hemzseg a javaslatcsomag

A kaposvári püspök figyelmeztette Schmittet

Már hetekkel ezelőtt írásban figyelmeztette Schmitt Pál köztársasági elnököt Balás Béla kaposvári püspök arra, hogy nyelvtani és teológiai gondok is vannak az új alkotmányhoz készített javaslatcsomagjával - írja a szombati Népszava a hvg.hu írására hivatkozva.

2010.11.20 08:43Hvg.hu, Népszava

Ez azért is érdekes, mert éppen a Köztársasági Elnöki Hivatal kérte fel a katolikus főpapot a szöveg ellenőrzésére. Az anyag azonban ennek ellenére heteken át hibásan volt elérhető az alkotmányelőkészítő eseti bizottság honlapján - írja a lap. "Kérjenek fel teológus szakértőket, illetve legyen az egész műnek nyelvhelyességi gondozója" – idézte a püspök levelét a portál.

Balás Béla kifogásolta, hogy Schmitt a Szent Korona-tanra építené az alkotmányt. Mint írta, „az új magyar alkotmány előkészítésekor politikai, vallási feszültséget gerjesztenénk, továbbá időt, erőt veszítenénk, ha nem vennénk figyelembe az elmúlt évszázadok változásait. Hozzátette: „a szeretet azt diktálja, hogy értékeinket, hagyományainkat fordítsuk le a világ által beszélt új nyelvre (…), mert az ősi szabályozás betű szerinti folytatása ma sokak számára nemcsak érthetetlen, hanem fenyegető is.”

A lap emlékeztet rá, hogy az államfő kommunikációjért felelős hivatalának vezetője, Kiss Norbert azt mondta, Schmitt nem is látta a helyesírási és fogalmazási hibáktól hemzsegő javaslatcsomagot, mielőtt az nyilvánosságra került volna, de nem is közlésre szánták - írja a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.