"Az alkotmány hiteles értelmezője"

Paczolay: háttérbe szorult az Ab alkotmányértelmező funkciója

Az elmúlt hetek Alkotmánybíróságot (Ab) érintő eseményei és vitái során háttérbe szorult az Ab-nek az a funkciója, hogy az alkotmány hiteles értelmezője - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke Az értelmezett Alkotmány című, az elmúlt 20 év alkotmánybírósági ítélkezési gyakorlatát átfogó kötet bemutatóján szerdán Budapesten.

2010.11.17 17:18MTI

Paczolay Péter szerint az alkotmány értelmezése nem lehet egyetlen szerv privilégiuma sem, elvileg mindenki számára nyitott lehetőség. Szerinte ezt a funkciót a legcélszerűbb olyan intézményre bízni, amely a legkevésbé függ a választók akaratától, a legkevésbé van kiszolgáltatva rövid távú érdekeknek, amelyek természetes működési területe a politika.

Az Ab elnöke hangsúlyozta: amellett, hogy az Alkotmánybíróság hivatott az alkotmány hiteles értelmezésére, szükséges, hogy a többi hatalmi ág elfogadja és kötelezőnek tekintse magára az alkotmánybírósági ítéleteket. "Ha nem ez lenne a helyzet, bármelyik hatalmi ág a saját kénye-kedve szerint értelmezhetné az alkotmányos rendelkezéseket" - mondta.

Paczolay Péter szerint az alkotmány szövege csontváz, életet, húst, vért az értelmezés ad neki. Mint mondta, a most bemutatott kötet az Ab 20 éves működésének terméke, s egyben bizonyítéka is.

Hangsúlyozta, 20 évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság történelmi hagyományok, fogódzók és precedensek nélkül, esetről esetre építette fel magát.

A demokratikus jogállamok természetes belső feszültsége a demokratikus többségi elv és a többségi hatalmat korlátozó alkotmányosság között áll fenn - mondta az elnök.

Hozzátette: a többségi felhatalmazás alapján cselekvő kormányzat hatékonyságra törekszik, és ez szembekerülhet az államhatalom korlátozására törő alkotmányossággal.

Az viszont nem szükségszerű, hogy ez a feszültség konfliktussá éleződjön - mutatott rá.


"A demokrácia és az alkotmányosság együtt kell, hogy éljenek, és egyidejűleg érvényesüljenek. Ez akkor lehetséges, ha a hatalmi ágak - jelen esetben a törvényhozás, a kormány és az Alkotmánybíróság - tiszteletben tartják egymást" - mondta Paczolay Péter.

Szerinte a demokrácia és az alkotmányosság feszültsége nem feloldhatatlan. Rámutatott: az esetek többségében az Ab eleve nem csorbítja a többségi akaratot.

Azokban a ritka esetekben viszont, amikor ez történik, nem a kisebbségi álláspont érvényesítéséről van szó, hanem a döntés általában a szélesebb konszenzus, a törvényhozást és a társadalmat végletesen megosztó konfliktus tompítása irányába mutat - mondta.

Szerinte ez hosszú távon azért is demokratikus, mert kiegyenlíti a választási periódusonkénti kormánytöbbségek eltérő politikájából eredő zűrzavart, illetve korlátozza annak lehetőségét, hogy ugyanazon többség tartósan a kisebbség érdekeinek figyelmen kívül hagyásával kormányozzon.

Az Ab helyettes elnöke, Holló András és a testület főtanácsadója, Balogh Zsolt által szerkesztett kötetet Ádám Antal és Kukorelli István volt alkotmánybírók méltatták. Ádám Antal többi között arról beszélt, hogy elismerés illeti a szerkesztők vállalkozását, mert megörökítették az Ab nagy jelentőségű határozatait, rendszerezték azokat és lehetővé tették, hogy az érdeklődők is tanulmányozhassák az alkotmánybírósági működés két évtizedes jelentős produktumait.

Szerinte a kötet megjeleníti a magyar alkotmánybírósági testületeket, amelyek folytonosak voltak, egymásra épültek és egymást gazdagító, bővítő szerepet töltöttek be. Kukorelli István pedig arról beszélt, hogy műfaját tekintve a kötet szakkönyv, válogatás, idézetek könyve, de akár dokumentumkötetként is meghatározható, mint a jogállam húszéves létének bizonyítéka.

A szerkesztők közül Balogh Zsolt azt emelte ki: akár úgy is nevezhetnék a kötetet, hogy kommentár nélkül, mert az elvi megállapításokat rögzítették, kommentár nélkül.

Holló András pedig arról szólt, a cél az volt, hogy legyen egy dokumentum az alkotmánybíráskodás 20 évéről, amely adott esetben forrásmunka is lehet. Mint mondta, merészebb üzenetként megfogalmazható: "így írtunk mi, és nem ti az alkotmányosságról".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.