Egyre kevésbé fenntartható a modell

Tölgyessy: történelmi fordulat a magyar közigazgatásban

Az 1990-es önkormányzati modell egyre kevésbé fenntartható, az alulról nem kellően ellenőrzött önkormányzatok bajaival szemben a Fidesz antitézisként az erős kormányfő kiküldötteinek centralizált közigazgatását ajánlja, ami a sok száz éves, tanácskozó-önkormányzó közigazgatásból az erősen központosított hatalom felé vinné az államot.

2010.10.11 08:52MR1- Kossuth

Múlt vasárnap a magyar választók akarata demokratikus országban kivételesen egyszínűvé tette az önkormányzatokat. De ezzel az értük viselt felelősség is a jobboldal politikusaira hárul majd. A jövőben azonban a korábbi idők helyi sikereinek receptje mind kevésbé lesz alkalmazható: a helyhatóságok többsége a sorozatos költségvetési megszorítások után sem fogta vissza eléggé intézményei kiadásait, alig hajtotta végre a központilag reá kirótt intézménybezárást, sőt sokszor, európai vagy hazai pályázati pénzekből további költséges létesítményeket épített.

Közben viszont gyakran súlyosan eladósodott. Ám eztán kevésbé hivatkozhat a vele azonos pártállású kormány szűkkeblűségére. Az 1990-es önkormányzati modell ezzel egyre kevésbé lesz fenntartható, valamit mindinkább lépni kell.

Ahogyan azt a régi tanácselnökök elképzelték…

A világon szinte egyedülálló magyar helyhatósági rendszerben nagyszámú önkormányzat roppant méretű intézményrendszert felügyel. Önkormányzati modellünk nem kevés civiltársadalmi ideológiával megtámogatva 1990-ben olyan lett, ahogyan a régi tanácselnökök elképzelték a demokráciát.

„Ide nekem az oroszlánt is”: és a települések megkapták a legtöbb elsőfokú hatósági hatáskör tényleges intézésének, valamint a területükön nyújtott jóléti, egészségügyi, közoktatási és kulturális feladatok betöltésének nagyját.

Ám mindezek finanszírozása továbbra is döntően a központi költségvetés akarata szerint történik.

Önkormányzati modellünkben alapvetően nem az fizeti a számlát, aki határoz a helyi intézményekről, ezért nem eléggé biztosított a közszolgáltatások koncentrált, gazdaságos üzemeltetése: egyszerre akadnak benne párhuzamos kapacitások és fájóan alulfinanszírozott intézmények.

Elemeire hullott településszerkezet

Az önkormányzati szféra éves költségvetése eléri a 3600 milliárd forintot, nem csoda, ha sokan itt akarják megfogni az állami költekezést. A nagyobb hatékonyságot, a közalkalmazotti létszám kordában tartását a finanszírozó központi hatalom már a kilencvenes évek eleje óta a helyhatóságok folyamatos elszegényítésével gondolja kikényszeríteni.

Az önkormányzatok külső, hierarchikus irányítása azonban megszűnt, a korábban igencsak befolyásos megyék hatáskörében csupán néhány intézmény fenntartása maradt. Az államszocializmus idején összevont települések önállóságuk visszaszerzésével sebtében kimenekültek a székhelyközség bántóan kisszerűnek érzett gyámkodása alól. Ugyanakkor a kiürült önkormányzati középszint helyére idővel mind több kormányhivatal nyomult be. Az erőforrásokért jobbára a kormányhoz forduló és a felelősségüket rendesen a kormányra hárító polgármesterek az élénk és szervezett helyi közélet hiányában mégis meglehetősen ellenőrizetlen hatalmat gyakorolnak.

Nem önmagában az önkormányzatok magas száma a baj, inkább az, hogy helyhatósági rendszerünkben elemeire hullott a településszerkezet, nem maradt erős intézménye a településközi, területi integrációnak. Budapesten mindezen gondokat még tovább tetézi, hogy 23 kerületi és egy külön fővárosi önkormányzat tevékenykedik egyetlen város területén.

A cikk itt folytatódik - kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.