Tetemes gazdasági károk várhatók

Herczog a napkitörések veszélyeire figyelmeztet

Ha el akarjuk kerülni a tetemes gazdasági károkat, jobb, ha időben felkészülünk a 2013 környékén várható napkitörésekre - figyelmeztet Herczog Edit a Bizottsághoz intézett írásbeli kérdésében.

2010.09.23 18:19ma.hu

A tudósok szerint a következő években erősödő naptevékenység számos, nap, mint nap használt technológiánkat veszélyeztetheti.

Harminc nap áll a Bizottság rendelkezésére, hogy válaszoljon a képviselő kérdésére: felkészült-e a veszélyekre, és milyen akcióterve van a hatások csökkentésére és az érintettek tájékoztatására?

Nem kell a science-fiction, vagy a katasztrófafilmek rajongóinak lennünk ahhoz, hogy elképzeljük, mekkora problémát okozhat a mindennapi életünkben a fokozott nap-aktivitás.

A telekommunikáció, a navigáció, biztonságtechnika, az időjárás előrejelzés és még számos, a mindennapi biztonságot és kényelmet szolgáló technológia függ ugyanis egyre nagyobb mértékben az űr-időjárástól.

Amerikai tudósok szerint az alig két éven belül, 2012-14 között várható, századok óta nem látott mértékű napviharok akár a Katrina hurrikánnál hússzor nagyobb gazdasági katasztrófát is okozhatnak. Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán is megmutatta idén, hogy a civilizációs vívmányaink mennyire ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, hiszen hetekre blokkolta a teljes európai légi forgalmat.


Herczog Edit szerint a hatás jelentős része tompítható, ha az embereket időben felkészítik, így például megóvhatják a műholdvevőiket, lekapcsolhatják áramforrásaikat stb.

A képviselő szerint azonnali cselekvésre, a vészforgatókönyvek kidolgozására, és a lakossági tájékoztatórendszer mielőbbi felállítására van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.