Orbán: "Szép volt Magyarország!"

A Fidesz elnöke szerint a választók többsége más irányt akar Magyarországon - képek!

Magyarország győzött, a kormánypártok pedig vesztettek a népszavazással, amely azt is megmutatta, hogy a többség új irányt akar az országnak és elutasítja az egészségbiztosításról szóló törvényt is - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap a párt budapesti központjában.

Képek a Fidesz központból a népszavazás után képgaléria

2008.03.10 10:14MTI

"A választók többsége döntött, új irányt, más irányt akar Magyarország számára. Ami most van, annak a magyarok véget akarnak vetni" - értékelt a pártelnök, aki szerint a többség kinyilvánította, hogy a megszorítás, a pénzbehajtás, a többszörös adóztatás nem reform, ezért Magyarország nem kér belőle. A Polgárok Házában berendezett sajtóteremben még a pártelnök beszéde előtt a kicserélték hátteret, "A jövő igennel kezdődik" szlogent, az "Igen! Magyarország győzött!" mottó váltotta.

Orbán Viktor az új jelszó jegyében azt mondta: a népszavazásnak nem a Fidesz, nem a pártok, nem a politikusok a nyertesei, hanem Magyarország győzött. A népszavazással a magyarok nyertek, győztek, akik igennel szavaztak és azok is, akik otthon drukkoltak az igenek győzelmének - tette hozzá. Szerinte ugyanakkor azok is győztek, akik a pártjuk iránti lojalitásból nemmel szavaztak, hiszen nekik sem kell fizetniük a továbbiakban a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat.

Magyarországon mindenki nyert - jelentette ki Orbán Viktor, majd pontosított: csak majdnem nyert mindenki, a kormánypártok az egyedüli vesztesei a mai népszavazásnak - folytatta. Szerinte az emberek leszavazták a kormány átgondolatlan politikáját, ezért a kormány politikája a mai naptól a múlté. A kormánypártok azért vallottak kudarcot - mutatott rá -, mert le akarták beszélni a magyarokat arról, hogy éljenek alkotmányos jogaikkal, holott - folytatta - aki a közönyre épít, az a semmire épít.

Orbán Viktor szerint ugyanakkor a kormánypártok is lehettek volna győztesek, ha belátják, hogy hibáztak és inkább az emberek oldalára állnak, ahelyett, hogy makacsul kitartanak eleve elutasított elképzeléseik mellett. Nem így tettek, és emiatt rengeteg szavazatot veszítettek. Ez súlyos vereség, így jár, aki fejjel megy a falnak - mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a népszavazás sikere után mi a feladat. Szerinte a többség azt akarja, hogy az állam több felelősséget vállaljon és ne kevesebbet, több pénzt fordítson az egészségre és az oktatásra mint eddig és ne kevesebbet. Hangsúlyozta: a népszavazáson a többség elutasította az "egészségbiztosítás privatizálásáról" szóló törvényt is.

"Alkotnunk kell, meg kell alkotni a jövő egészségügyét" - jelölte ki a feladatot a pártelnök, aki szerint ebben jobb- és baloldali politikusok, szakemberek, és civilek egyaránt részt vehetnek, mert a népszavazás sikere mindenki felé nyitott, aki bekapcsolódik ebbe az alkotó munkába. A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem született ilyen összefogás, mint most, és a győzelem a magyarok önbecsülésének diadala is.

Mint mondta, soha nem fogadta el azt a vélekedést, hogy a magyarok vérében van a széthúzás, és mindig azt mondta, nem igaz, hogy a magyarokkal mindent el lehet fogadtatni, mert a magyaroknak is van önbecsülésük. Hangsúlyozta, hogy soha még belpolitikai kérdésben egy irányban nem volt ilyen egység, se parlamenti, se önkormányzati, se belpolitikai témájú népszavazáson.

Szerinte ugyanakkor példátlan nemzedéki összefogást is mutatnak az eredmények, hiszen a fiatalok az idősebbek mellé álltak a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében, az idősek pedig a tandíj ügyében voltak szolidárisak a fiatalokkal. A pártelnök beszéde elején köszönetét fejezte ki az elvégzett munkáért mindenkinek, főként a civileknek, név szerint említve a Magyar Orvosi Kamarát, az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét és a Munkástanácsokat, majd beszéde végén azt mondta: a politikusok általában köszönetet mondanak a győzelemért, most azonban nem köszönetnek, hanem a gratulációnak van helye.

"Szép volt Magyarország" - zárta beszédét a pártelnök. Orbán Viktor beszédét a Fidesz vezető politikusai a helyszínen hallgatták, ott volt Kövér László választmányi elnök, Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos alelnökök, Szájer József, a Fidesz (néppárti) EP-delegációjának vezetője, valamint Schmitt Pál, aki a rendezvény házigazdájaként az este folyamán bekonferálta a nyilatkozó politikusokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.